Akıllı Şehirler Koronavirüs ile Nasıl Mücadele Ediyor?

Tüm ülkeler, yeni koronavirüs (COVID-19) mücadelesinde teknolojinin olmazsa olmaz bir element olduğunun farkında. Akıllı şehirler, şu anda ve bu salgın ilk ortaya çıkmaya başladığından beri birçok yenilikçi ve akıllı teknolojiyi kullanıyor. Bu yazımızda akıllı şehirler ile COVID-19 arasındaki mücadelede nasıl teknolojiler kullanılıyor ve veri nasıl değerlendiriliyor ona bakacağız. 

5G Devriye Robotları

Çinli maskeli adam havaalanında 5g robot görüyor
5G devriye robotu, Çin’in Guiyang Havaalanı’nda yolcuların vücut sıcaklıklarını kontrol ediyor.

Çin, salgının ortaya çıktığı önemli bir COVID-19 bölgesi. Ülkenin gelişmiş bir akıllı şehir IoT ürünleri ve hizmetleri sağlayıcısı Guangzhou Gosuncn Robot, enfeksiyonun yayılımını yavaşlatmak ve nihayetinde durdurmak amacıyla 5G devriye robotları tasarlardı. Yapay zekayı kullanan bu robotların özellikleri ise şu şekilde:

  1. Kamusal alanlarda maske takılıyor mu kontrol ediyorlar.
  2. Kızılötesi termometreler kullanarak, 10 metre yarıçapındaki 10 kişinin vücut sıcaklığını aynı anda denetleyebiliyorlar.
  3. Robotlar beş yüksek çözünürlüklü kameraya sahipler.
  4. Vücut sıcaklığını manuel ölçümü birçok riski beraberinde getirdiğinden bu robotların kullanılması halk sağlığı açısından çok önemli bir fayda sağlıyor.
  5. Maskesi olmayan veya yüksek sıcaklıkta birisinin tespit edilmesi durumunda, ilgili bölüme bir uyarı gönderiliyor. Tüm veriler karar almak için merkezi bir noktada toplanıyor.
Koronavirüs 5g robot insan ateşi ölçme
Maskesi olmayan veya yüksek sıcaklıkta birisinin tespit edilmesi durumunda, ilgili bölüme bir uyarı gönderiliyor.

Güney Kore’de Online Koronavirüs Takibi

Güney Kore, neden akıllı belediyecilik önemlidir sorusuna en iyi cevap veren ülkelerin başında geliyor. Ülke, vaka sayısını keskin bir şekilde düşürme amaçlı vatandaş odaklı anlamlı girişimlerde bulundu.

Güney Kore, çevrimiçi bir koronavirüs izleme sistemi başlattı. Hükümet, koronavirüs hastalarının kamera görüntülerinden ve kredi kartı işlemlerinden veriler sağlayarak bu sistemi mümkün kıldı.

11 Şubat’ta başlatılan ”Korona 100m uygulaması” Güney Kore’de bu dönemde büyük önem taşıyor. Bu uygulama hastalığın yayılmasını ve daha fazla insanı etkilememesini sağlıyor. Sağlıklı insanlara, korona ile enfekte olmuş hastaların ziyaret ettiği bölgeden uzak durmaları için bir uyarı gönderiyor. Herhangi birisi, virüs bulaşmış kişinin bulunduğu yere 100 metre yaklaştığında, uygulama insanları uyarıyor.

koronavirüs cep telefonu APP cep telefonu uygulaması
Güney Kore’de Korona virüsünün izlenmesine yardımcı olan mobil uygulamalar,
Google Play uygulama mağazasında  en çok indirilen 15 uygulama arasında en üst 6. sırayı aldı.

Güney Kore hükümeti seyahat geçmişine göre COVID-19 hastalarının sayısı konusunda gerçek zamanlı uyarılar paylaşmaktadır.

Başka bir “kendi karantina güvenliğini koruma” uygulaması da akıllı şehirlerde kullanılmaktadır. Bu uygulama ile karantinaya alınan insanlar sosyal hizmet birimindeki vaka çalışanı ile iletişim halinde kalabiliyor. Sorumlu kurumlardaki çalışanlar da uygulamada bulunan GPS konumlarını takip ederek hastlar üzerinden karantinanın gidişatını kontrol edebiliyor.

Güney Kore koronavirüs takip uygulaması
Güney Kore’de kullanılan koronadan kaçınma motoru: Coronaita

Koronavirüs ile Mücadele ve Sosyal Medya

Konuya akıllı şehirler ve akıllı şehircilik özelinde yaklaştığımız için bu konuda sosyal medya kullanımını atlamak büyük hata olur. Devletler ve belediyeler özellikle böylesine herkesin evlerine kapandığı bir dönemde sosyal medyayı ve buradan edinecekleri verileri doğru kullanmanın peşinde. Dolayısıyla mobil belediyecik ve akıllı şehir uygulamalarının sosyal medya kullanımı ile bütünleşik olması gerekiyor.

Teknoloji devleri de yardım ellerini uzatıyor

Akıllı şehir ve akıllı belediye olma yolunda önemli adımlar atan oluşumlar dışında büyük teknoloji şirketleri de COVID-19’a karşı yenilikçi ve ilham verici adımlar atıyor.

Facebook, virüsün iyileştirildiğini iddia eden reklamları yasakladı.
Instagram, saygın olmayan yayınları yasaklamaya başladı. Twitter, hastalık sahtekarlığı teorilerini öneren tweetleri ortadan kaldırdı.

Apple ve Google, yanlış bilgi veren uygulamaları, uygulama mağazalarından kaldırdı.

Microsoft, Her ülkede Bing servisi sayesinde bir koronavirüs takip sistemini hizmete sundu. Site sayesinde COVID-19’de hasta sayısı, iyileşen sayısı ve vefat eden insanların sayısı görülebiliyor. Şuradan inceleyebilirsiniz.

Airbnb de kullanıcılarına rezervasyonların iptali durumunda herhangi bir ücret almayacağını duyurdu.

Bonus!

Karantina döneminde akıllı belediye uygulamaları kendi vatandaşlarını desteklerken siz de kendi kişisel gelişiminizi desteklemek isterseniz bu yazıya da bir göz atabilirsiniz: netuce.com/karantina-onerileri-kisisel-gelisim-icin-harika-9-web-sitesi/

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.