Akıllı Ulaşım Sistemleri

Akıllı ulaşım sistemleri (AUS), bağlantılı araç teknolojisi ve akıllı trafik ışıklarından veri depolama, iş zekası ve daha fazlasına kadar her şeyi içeren geniş bir alandır. Bu makalede, farklı AUS sistemlerini keşfedeceğiz. Bu teknolojilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine dair gerçek dünya örneklerini tartışacağız.

Otobüs sensörleri

Bir aracın “kara kutusunu” duymuş olabilirsiniz. Hız ve frenleme gibi kritik bilgileri izleyen veri kaydediciyi de duymuş olabilirsiniz. Bu tür bir cihaz, bir kazada neler olduğunu bir araya getirmelerine yardımcı olmak için kullanılır. Ancak başka birçok uygulaması da vardır. Örneğin, bir otobüsteki motor veya akü gibi sensörlerin ve bileşenlerin durumunu izlemek için kullanılabilir.

Bu sistemler bazen akıllı ulaşım sistemleri (AUS) olarak adlandırılır. Otobüsleri Bluetooth veya Wi-Fi aracılığıyla diğer araçlara bağlarlar. Böylece trafik koşulları ve trafik sıkışıklıkları hakkında birbirleriyle iletişim kurabilirler. Hatta bazı otobüsler, otobüsün içindeki hava kalitesini ölçmek için sensörler kullanır!

Hava kalitesini ölçmek için kullanılan sensörler hastanelerde kullanılanlara benziyor. Otobüsler daha sonra bu bilgileri şehrin trafik kontrol merkezine geri gönderir. Çok fazla kirlilik varsa yoldaki otobüs sayısını ayarlamalarına olanak tanır.

Otobüs şirketleri de araçlarını izlemek için GPS takip cihazları kullanmaktadır. Bu, otobüslerinin her zaman nerede olduğunu bilmelerine yardımcı olur. Bu da yakıt maliyetlerini düşürmeye ve güvenliği artırmaya yardımcı olur. Birçok otobüs şirketi, filolarının konumunu takip etmek için telefonlardaki veya diğer cihazlardaki uygulamaları kullanır.

Akıllı ulaşım yolculuk yönetimi

Yolculuk yönetimi, bir araç filosunun verimliliğini optimize etmek için veri analitiğini kullanan bir teknolojidir.

  • Seyahat sürelerini tahmin etmek, rotaları optimize etmek ve boşta kalma süresini en aza indirmek için GPS ve diğer verileri kullanır.
  • Yolculuk yönetim sistemlerinin kullanımının, geleneksel sürüş uygulamalarına kıyasla yakıt tüketimini %30’a kadar azalttığı gösterilmiştir.
  • Bu teknoloji toplu taşıma, taksiler ve teslimat hizmetlerinde kullanılabilir.

Veri ambarı ve iş zekası

Sıklıkla karıştırılan iki kavramdır, ancak aynı şey değildirler. Veri ambarı, geçmiş verileri depolayan ve analiz için kullanıcıların kullanımına sunan bir sistemdir. İş zekası (BI), halihazırda bir veritabanında depolanan verileri analiz etmeye yönelik bir sistemdir. Veri ambarı gibi kendi bilgilerini depolamaz.

Hem iş zekası hem de veri ambarı, öncelikle şirketinizin bilgilerini toplar. Sonrasında temizleme, entegre etme ve ardından analiz etmek için benzer teknolojileri kullanır. Böylece akıllı ulaşım sistemleri için gelecekte olabilecekler yerine daha önce olanlara dayalı olarak daha iyi iş kararları alabilirsiniz.

Akıllı ulaşım kaynak planlaması

Planlama önemlidir. Planlama yapmazsanız, iş hiçbir yere gitmez. Aynı şey AUS için de geçerlidir. Sisteminizden en iyi şekilde yararlanmak için önceden plan yapmanız ve doğru yönde ilerlediğinizden emin olmanız önemlidir.

Planlamanın ilk adımı hedeflerinizin ne olduğunu bilmektir: neyi başarmak istiyorsunuz? Bu hedefler belirlendikten sonra sıra bunların nasıl gerçekleştirilebileceğini bulmaya gelir: hedeflerimize en iyi nasıl ulaşabiliriz? Son olarak, her şey planlandıktan ve bütçelendikten sonra, sıra uygulamaya gelir. Parçaları bir bütün olarak düzgün bir şekilde çalışacak şekilde yerine yerleştirmek…

Akıllı Ulaşım yolcu bilgilendirme sistemi

Yolcu bilgilendirme sistemi, her bir otobüs konumu ve durumu hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlar. İstasyonlardaki yolcuların yanı sıra araçlardaki yolculara da (endüstriyel cihaz veya cep telefonları aracılığıyla) doğru bilgi sağlar.

Yolcu bilgilendirme sistemleri büyük ölçüde aşağıdakiler de dahil olmak üzere hizmetler hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak için kullanılır:

  • Biletleme. Biletleme ve ücret ödeme, bir yolcu bilgilendirme sistemi tarafından sunulabilecek iki ana işlevdir. İlki, yolcuların biletlerini otomatik bir şekilde yönetmelerini sağlar. İkincisi tek bir kart veya hesapla herhangi bir ulaşım hizmeti için ödeme yapmalarına olanak tanır. Bu, yolcuların seyahatleri sırasında yanlarında nakit para veya bozuk para taşımak zorunda kalmayacakları anlamına gelir ki bu büyük bir kolaylıktır!
  • Otopark yönetimi. İyi tasarlanmış bir otopark yönetim sistemini düşünün. Elektronik kapı kontrolü ve çıkışlara giden koridorlar boyunca yerleştirilen izleme sensörleri… Otoparklardaki trafik akışını verimli bir şekilde yöneterek trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcıdır.

Yolcu bilgilendirme sistemleri, bir transit sistemin durumu hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak için kullanılır. Güzergah ve program bilgisi sağlamanın yanı sıra şunları da içerirler:

  • Gerçek zamanlı otobüs konumu
  • Gerçek zamanlı otobüs durağı varış saati
  • Gerçek zamanlı servis uyarıları

Filo yönetimi ve bakımı

Filo yönetimi analitiği, şirketinizin bir araç filosu varsa harika olan bir başka araçtır. Çünkü bu programlar GPS teknolojisini kullanarak konumlarını izlemenize izin verir. Böylece her sürücü duraklar arasında çok fazla boş zaman geçirmeden programa uygun kalır. Bu da paraya mal olur. Aynı zamanda, işlerin sürekli değiştiği yollarda erişim imkanı olmayan merkez ofis konumlarındaki yöneticilere fayda sağlar. İzleme ve gelişmiş analiz yeteneklerini kullanabilmelerini sağlar.

Filo yönetimi analitikleri araç konumunu izlemenin yanı sıra yakıt tüketimi ve maliyetleri de işler. Hız ve rölanti gibi sürücü davranışlarını da takip etmenize olanak tanır. Belirli bir kural ihlal edildiğinde (çok hızlı veya çok yavaş sürüş gibi) otomatik olarak uyarı gönderebilir. Şirketinizin İK yazılımıyla entegre edilebilir. Yönetim için etkinlik seviyelerini gösteren gösterge tabloları aracılığıyla gelişmiş analiz yeteneklerini kullanabilmelerini kolaylaştırır.

Akıllı Ulaşım gelir yönetimi ve biletleme

Biletleme sistemleri gelir yönetimi sürecinin büyük bir parçasıdır. Yolcu, araç ve mal akışının planlanması ve yönetilmesine yardımcı olmak için de kullanılabilirler. Diğer sistemlerle entegre edildiğinde, hem araç sürücüleri hem de toplu taşıma kullanıcıları için trafik koşulları ve yolculuk süreleri hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayabilirler.

Akıllı biletleme, nakit para veya kağıt bilet yerine akıllı kart veya cep telefonu kullanmalarına olanak tanıyan elektronik bir sistemdir. Genellikle günün farklı saatlerinde benzer güzergahları işleten birden fazla operatörün (otobüsler veya tramvaylar gibi) bulunduğu şehirlerde kullanılır. Bu nedenle, insanların yolculukları sırasında bir hattın çalışmaması durumunda (örneğin) hizmetler arasında ne zaman geçiş yapmaları gerektiğini bilmelerine yardımcı olur.

Akıllı kart teknolojisi 1995’ten beri kullanılıyor. Ancak son yıllarda popülaritesi büyük ölçüde. Akıllı telefonların menzil dahilindeki her yerde mevcut olan wifi sinyalleri aracılığıyla erişim mümkün. İnternet erişimi olmadan kablosuz olarak ağlara bağlanabilmesi gibi. Modern teknoloji sayesinde mümkün olan gelişmeler sayesinde hızla arttı.

Sektördeki en iyi uygulamalar ve yenilikler, endüstrinin şekillenmesine yardımcı olmuştur.

Bağlantılı araba teknolojisinden akıllı trafik ışıklarına kadar her şeyi kapsayan sektörün geniş doğasına muhtemelen aşinasınızdır. Ancak bunun ekonominin büyük bir parçası olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bir tahmine göre, 2020 yılında akıllı ulaşım sistemleri dünya çapında GSYİH’nin %1,5’ini oluşturacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ulaşım, 1 trilyon doları aşan GSYİH’si ile büyük bir sektördür. ABD Ulaştırma Bakanlığı, ABD’deki akıllı ulaşım sistemleri pazarının 2025 yılına kadar 28 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmektedir. Bu da şu anki yıllık 2 milyar dolarlık seviyesinden bir artış anlamına gelmektedir.

Gerçek zamanlı trafik yönetimi

Hızlı akan bir trafik sisteminin kontrol merkezi, kendi bölgesindeki trafik ışıklarının koordinasyonundan sorumludur. Bu gerçek zamanlı yönetim sistemi, hava durumu tahminleri ve kazalar ya da yol çalışmalarıyla ilgili veriler (sabit ya da mobil dedektörlerden) dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri kullanır. Bilgi, bu ağı kullanan otobüs veya tren gibi diğer ulaşım sistemleri tarafından da sağlanabilir. Sistemin değişen koşullara hızlı bir şekilde tepki vermesi amaçlanmıştır. Verimli bir trafik akışı sağlarken bireysel araçların kavşaklardan güvenli bir şekilde geçmesi için yeterli zamanı tanıması gerekir.

akıllı ulaşım

Herhangi bir akıllı ulaşım sisteminin kalbi, sürüş alışkanlıklarınız hakkında veri toplama ve daha sonra bununla bir şeyler yapma yeteneğidir. Örneğin, trafiğin yoğun olduğu saatlerde isteyen herkese yetecek kadar yeşil ışık olmadığı için sürekli olarak belirli kavşaklarda sıkışıp kalıyorsanız (AUS’a katılmasaydınız bu olurdu), AUS her ışıkta kaç aracın beklediğini analiz edebilir ve buna göre ayarlama yapabilir. Böylece hiçbiri gereksiz yere uzun süre sıkışıp kalmaz. Benzin israfı önlenir. Bir başkası sırf arzdan daha fazla talep olduğu için gereğinden uzun süre beklemek zorunda kalmaz.

AUS trafik ışığı optimizasyonu

Trafik ışığı optimizasyonu bir trafik yönetimi şeklidir. Trafik ışıklarını manuel ya da otomatik olarak senkronize ederek ulaşım sisteminin verimliliğini artırmayı amaçlar.

Amaç, araçlar için kabul edilebilir hızları korurken tıkanıklığı ve gecikmeyi azaltmaktır. Örneğin, akşam saat 17:00’da yoğun olan iş trafiğini karşılayan caddelerin aynı anda yeşile dönmesi mantıklı olacaktır. Böylece sürücüler ışıkların kırmızıdan tekrar yeşile dönmesini beklemek zorunda kalmadan (veya tam tersi) geçiş yapabilirler. Bu sayede birim zamanda daha fazla araba/kamyon/otobüs/yaya vs. aralarında koordinasyon olmaksızın ayrı ışıklarda beklemek zorunda kalmadan geçebilir.

Daha iyi bir genel sistem performansı elde edilebilir. Bunun için zamanlama aralıklarını dinamik olarak yönetilmesini sağlamak gerekir. Bu sebeple merkezi yönetimli sistemlerin yerine Edge Bilişim teknolojisini kullanarak API Yönetimi üzerine kurulması gerekir. Edge Bilişim için API yönetimi makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Trafik durumunun izlenmesi

Trafik durumunun izlenmesi, akıllı ulaşım sistemlerinin temel unsurlarından biridir.

Gerçek zamanlı trafik yönetimi:

  • Optimizasyon algoritmaları
  • Otomatik araç tanımlama sistemleri
  • Akıllı yollar kullanarak kaynakların kullanımını optimize etmeyi
  • Trafik akışını gerçek zamanlı olarak yönetmeyi amaçlamaktadır.

Trafik ışıkları, onları doğrudan birbirine bağlayan ve otoyollarda ortalama hızların artmasını sağlayan ‘yeşil dalgalar’ yaratan yeni teknolojiyle yükseltilmiştir. Kameralar yoğun kavşaklardaki trafik akışını izlemek için kullanılmaktadır. Bu bilgiler daha sonra sürücüleri boş park yerlerine yönlendirebilir. Mevcut koşullara göre oraya ulaşmalarının ne kadar süreceğini (örneğin 5 dakikadan az) tahmin etmek için de kullanılabilir.

Park yeri yönetimi ve yönlendirme sistemleri

Otoparklar trafik sıkışıklığının önemli bir kaynağıdır. Otopark yönetim sistemleri, zaman sınırlı alanların sayısını ve süresini ayarlayabilir. Sürücüleri boş alanlara yönlendirmek gibi yollarla araçların otoparklara giriş ve çıkış akışını yöneterek sıkışıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Yönlendirme sistemleri, sürücülerin varış noktalarının yakınında uygun park yerleri bulmalarına ihtiyaç duyulan her durumda kullanılabilir. Bu teknoloji temel olarak, araçların bir otoparka girdiğini veya çıktığını algılayan ve herhangi bir zamanda kaç boş yer olduğunu gösteren elektronik bir panoyu otomatik olarak güncelleyen sensörlerden oluşur. Yakındaki tesislerde uygulanan ücretler veya yürüme mesafesindeki toplu taşıma seçenekleri (varsa) hakkında bilgi içerebilir.

Rota optimizasyon sistemleri

Rota optimizasyon sistemleri, yolculara otobüs, tren veya uçaklarının konumu hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlar. Bazı sistemler yolcuların varış noktalarına giden en kısa rotayı bulmalarına da yardımcı olabilir.

Bu sistemler havaalanlarında, tren istasyonlarında ve diğer ulaşım merkezlerinde kullanılır. Teknoloji, yolcuların otobüs durağı aramak için harcadıkları veya havaalanı terminalinde kayboldukları zamanı azaltarak deneyimlerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Akıllı ulaşım sistemleri, bağlantılı araç teknolojisinden akıllı trafik ışıklarına kadar her şeyi kapsayan geniş bir alandır

Akıllı ulaşım sistemleri (AUS), bağlantılı araç teknolojisinden akıllı trafik ışıklarına kadar her şeyi kapsayan geniş bir alandır. AUS sistemleri, otomobillerde adaptif hız sabitleyici, otomatik frenleme ve kör nokta tespiti gibi şeyler için kullanılabilir. Ayrıca bağlantılı araçları desteklemek için gereken altyapıyı da içerebilir.

API’lerinizin bağlantılı olan her noktada sağlıklı iletişim kurması ve mikro servislerin yönetilmesi gerekir. Kurumsal verilerinizi eyleme dönüştürmenin ve hazır içgörüler elde etmenizi sağlayacak süreci, API Yönetimi sizin için hızlandırır.

Sonuç

Umarım bu kısa genel bakış size Akıllı Ulaşım Sisteminin (AUS) ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında iyi bir fikir vermiştir. Sistemi tasarlarken hatırlanması gereken 2 önemli konu var.

Birincisi sistemi insanların kullanabileceği kadar basit tutmak. İkincisi de aynı zamanda yeni bilgilere veya değişen koşullara kolayca uyum sağlayabilecek kadar da karmaşık olması gerektiğidir. Ayrıca, her bir segment için hangi şirketlerin ürün tedarik etmesi gerektiğini düşünmelisiniz. AUS’un her bir parçasının ne kadar iyi donanımlı olacağını da düşünmeniz gerekecektir. Sonuçta, eğer müşteriler toplu taşıma deneyiminden memnun değillerse ulaşım modlarını kullanmayacaklardır.

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.