API platformu oluşturmak

API platformu tüm API’lerinizin merkezileştirilmiş ve standartlaştırılmış hale getirilmesini sağlar. Böylece zaman ve erişim kabiliyetlerinin arttırılması anlamına gelir. Dijital stratejilerin ana parçası haline gelen API platformuna derin bir bakış yapacağız.

API yönetim aracı bu esnada devreye giriyor.

API platformları:

  • Esneklik
  • Ölçeklendirme
  • Maliyet tasarrufu

sağlıyor. Geliştirici takımların istediği şekilde API tasarlamalarına izin verilmesi etkileşimi arttırıyor. Kodsuz bir ortamda hazır olan API’leri düzenlemek ise tecrübe gerektirmiyor. Bu durum uygulama teslim süreleri de ciddi şekilde iyileşmeler sağlıyor.

Api platformu geliştiriciler tarafından istenen koşullarda API’ler oluşturulup yayımlanma, izlenme, bakım ve güvenliğinin sağlanmasını sağlar. İşin en önemli süreçlerinden biri de binlerce eş zamanlı API çağrısının kabul edilip işlenmesi için gerekli olan performansın sürekli olarak sağlanması gerekir.

api platformu

Bugün birçok devlet kurumu ve şirketler API’leri etkin bir şekilde kullanmakta zorlanıyor. Şirketinizin modern çağda rekabetçi olmasını istiyorsanız API’lere ihtiyacınız var. Başarılı bir API platformunuz varsa, büyümeyi ve geliştiricilerle etkileşimi artırmaya yardımcıdır. Dahili ekipler için üretkenliği artırmaya ve departmanlar arasında hizmetleri entegre etme yeteneğinizi iyileştirmeye yardımcı olur.

Ancak ölçeklenebilir, güvenli ve iyi yönetilen bir API platformu oluşturmak zordur. API’lerinizin (ve aradaki her şeyin) kaydından kullanımdan kaldırılmasına kadar her şeyin birlikte sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmak için birçok hareketli parça vardır. Bu makale, bir API programı kurarken hangi adımları atmanız gerektiğini açıklamaya yardımcı olacak, böylece bu hedeflere kendiniz ulaşmaya başlayabilirsiniz!

Birden çok bulut sağlayıcısı ve veri merkezinde çalışabilen, ölçeklenebilir, güvenli ve iyi yönetilen bir API platformu oluşturun

Bir API programı oluştururken birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu bölümde özellikle API’nizin nasıl güvenli, ölçeklenebilir ve iyi yönetilmesi gerektiğini tartışacağız.

Güvenlik söz konusu olduğunda, kodunuzun güvenli olduğundan ve yüksek oranda erişilebilir bir ortamda çalıştığından emin olmak gibi yapabileceğiniz birçok şey vardır. Ayrıca, sakladığınız verilerin özel ve güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. Aksi takdirde uygulamanız müşteriler veya yatırımcılar tarafından güvenilmez.

Ölçeklenebilirlik herhangi bir işletme için önemlidir. Çünkü uygulama ölçeklenmezse trafik arttığında çalışmayacaktır. Çok fazla kesinti olması eskisinden daha fazla soruna neden olacaktır. Bu nedenle ölçeklendirme bu sorunların daha sonra tekrar olmasını sağlar.

Birisi tam olarak ne olduğunu kendi gözleriyle fark etmeden güvenlik önlemlerimizi aşmanın başka bir yolunu bulduğunda, bunun yerine herkesin ürünümüzü aynı anda performansı olumsuz etkilemeden kullanmasını istiyoruz, bu da ölçeklendirme anlamına geliyor!

Kurumsal verilere ve hizmetlere ortak erişim sağlamak için API platformuna API’leri tanımlayın

API’ler (Uygulama Programlama Arayüzleri), API yönetim platformunun temelidir. İşletme ve geliştiriciler arasındaki arayüzdür. API’ler, amacı veya kullanım durumu ne olursa olsun herhangi bir uygulamada kullanılabilecek verilere ve hizmetlere tek bir erişim noktası sağlar.

Kuruluşların, ek kodlama veya mevcut yazılım altyapısında değişiklik gerektirmeden API platformu entegre edilmesi gerekir. Kendi uygulamaları diğer sistemlerle ve platformlarla entegre edildiğinden, değişiklik süreci tıkar. Bu yüzden bu durum modern dijital stratejinin kritik bir bileşenidir.

Sorunları hızlı bir şekilde tanımlayabilmeniz için API Platoformundan API’lerinizi izleyin

API’lerinizi izlemek, başarıyı sağlamak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. İzleme, yalnızca her şeyin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek anlamına gelmez. Her bir API’nizin ne kadar iyi performans gösterdiğini bilmeniz gerekir. Verileri kullanarak sorunları ve eğilimleri belirleyebilirsiniz. Verileri aşağıdaki yöntemlerle izleyebilirsiniz:

  • Uygulama performans yönetimi (APM). Bu yöntem, sunucular, tarayıcılar veya mobil uygulamalar gibi birden çok kaynaktan veri toplayıp analiz ederek uygulamaları izler. APM’ler, yavaş yanıt süreleri veya yüksek sunucu yükleri gibi sorunları tespit etmenize yardımcı olur. Böylece bunlar daha büyük sorunlara dönüşmeden önce çözülebilirler.
  • Kilitlenme raporlama araçları. Bu araçlar, bir uygulama çöktüğünde veya çalışma zamanı sırasında bir çalışma zamanı hatasıyla karşılaştığında uyarılar oluştururlar. Geliştiricilerin bu hataları kullanıcılar daha farkına bile varmadan düzeltmelerini sağlar! Bazı sistemler, hatanın neden kod tabanlarında oluştuğunu kolayca bulabilmeleri için tarayıcı enstrümantasyon araçlarını da içerir.
  • Google Cloud Platform’un Stackdriver Logging Service örneğinden de bahsedebiliriz. GCP, hizmetleri tarafından gerçekleştirilen altyapı işlemleriyle ilgili günlüklere ilişkin görünürlük sunan log kayıtları sunar.

Yazılım geliştiricilerin işe giriş tarihinden emekliliğe kadar API platformuna katılımını yönetin

Geliştirici katılımı, bir geliştiricinin işe giriş tarihinde bile, API’nizi kullanmaya başlamasını ve üretken olmasını sağlama sürecidir. Geliştirici hesaplarını oluşturmayı, onlara net belgeler sağlamayı ve ihtiyaç duyduklarında yardıma erişebilmelerini sağlamayı içerir.

Bu sürecin amacı, geliştiricilerin hızlı ve kolay bir şekilde başlayabilmeleri olmalıdır. Ayrıca sorularına hızlı bir şekilde cevap bulabilmelidirler. Son olarak, bir şeyler ters giderse veya geliştiricinin API’nizi iş akışında verimli bir şekilde kullanmakla ilgili başka endişeleri varsa, destek için uygun biri olmalıdır.

API platformunuzun başarısını desteklemek için API’lerinizin kullanımı hakkında bilgi edinin

  • API analitiği – API programınızın başarısını desteklemek için API’lerinizin kullanımı hakkında bilgi edinin.
  • API kullanım kalıpları(pattern) – API’lerinizin farklı ekipler ve sistemler arasında nasıl kullanıldığını görsel olarak keşfedin.
  • API performansı – Hata oranları, gecikme, aktarım hızı ve başarısız istekler gibi temel iş ölçümlerini izleyin. Performans sorunlarını oluşmadan önce belirleyin.
  • API performans izleme – Bir eşik aşıldığında veya bir olay meydana geldiğinde bildirim almak üzere uyarılar ayarlayın. Böylece tespit edilen sorunları kullanıcıları veya gelir akışlarını etkilemeden önce hızla düzeltebilirsiniz.
  • API güvenliği – Kullanıcı kimlik doğrulama/yetkilendirme kontrolleri(örneğin: OAuth 2) uygulayın. Korunan kaynaklara yetkisiz harici erişimi engellemeniz gerekir. TLS 1.2 gibi aktarım düzeyi güvenlik protokollerini kullanın. Dahili ağlarda iletilen verilere yetkisiz dahili erişimi (örneğin: SSL şifrelemesi) izleyin. Mükemmel ileri gizlilik etkin olmalıdır.

Başarılı bir API platformu, yüksek kaliteli API’lere, geliştirici katılımına ve güvenilir performansa bağlıdır.

Bir API platformu, yalnızca API’leri kadar başarılıdır. Bu, API platformunuzun başarısının yüksek kaliteli API’lere, geliştirici katılımına ve güvenilir performansa bağlı olduğu anlamına gelir.

API ürününüz veya hizmetiniz için bu önemli sonuçlara ulaşmak için etkin bir API yönetimi stratejisine ihtiyacınız olacak.

API yönetimi, HTTP üzerinden RESTful arabirimi sağlamanın ve yönetmenin teknik yönlerinden daha fazlasıdır.

Bir API yayınlamak için kuruluşunuzun hedeflerini anlamayı içerir.

  • Bir yönetişim modelinin seçilmesi;
  • geliştiricilerle yeni özellikler hakkında nasıl iletişim kuracağınızı anlamak;
  • güvenlik önlemlerinin ve izleme araçlarının oluşturulması;
  • veri yönetimi planlarının oluşturulması;
  • analitik araçları kurmak;
  • dokümantasyon oluşturma (eğitimler dahil);
  • API’lerinizi kullanan (veya GCP, AWS veya Microsoft Azure) diğer şirketlerle lisans anlaşmalarını yönetmek;
  • kullanım verilerine dayalı süreç iyileştirmeleri oluşturmak; vb..

API Platformu Çözümü

İş değerini artıracak bir API programı oluşturmak ve sürdürmek için, API programı için hedeflerinizin ne olduğunu net bir şekilde anlamanız gerekir. Ayrıca API’lerin bu hedefleri nasıl destekleyebileceğini ve mevcut farklı API türlerini anlamanız gerekir. Son olarak, geliştiricilere kolay erişim sağlarken hassas bilgileri de koruyarak API programınızın başarılı olduğundan emin olmanız gerekir.

Sizin için, ⬢ecraApi ürünümüz kurumsal API platformu oluşturmak için mükemmel bir alternatif olabilir. Etkin referansları ve gelişmiş özelliklerini konuşmak için iletişime geçin!

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.