Dijital Pazarlama 2017 Trendleri

Dijital pazarlama, 2017 yılına daha önceki yıllara göre çok daha hızlı başladı diyebiliriz. Sürekli olarak gelişen teknolojiye ve internet yeteneklerine paralel olarak dijital pazarlama trendleri de sık sık değişiyor. Trendleri sadece kişisel kullanıcılar değil şirketler de takip ediyor ve ortaya oldukça yaratıcı uygulamalar çıkabiliyor. Siz de kendi trendinizi yaratmak istiyorsanız, dijital medyanın devlerini takip etmeniz ve yarattıkları trendlerden ilham almanız oldukça faydalı olacaktır. Bakalım 2017 yılının başından beri dijital dünyada hangi trendler öne çıkmaya devam ediyor?

Mobil Uygulamalar Hızla Arayı Açıyor!

İşletmeniz için dijital anlamda bir yapacaklar listeniz varsa, işte ilk maddeniz burada: mobil dünyada görünür ol! Kullanıcıların birçoğu artık araştırmalarını, okumalarını, alışverişlerini ve hatta randevularını mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Mobil internet kullanımının her yaşa ve bütçeye göre ulaşılabilir olmasının ardından kullanıcı deneyimleri de mobil uygulamalara daha fazla yönelik olmaya başladı. Bir kullanıcı yolda, TV’de, dergide vs. gördüğü reklamı öncelikle telefonunun tarayıcısında aratarak bilgi edinmeye çalışıyor. Mağazaları fiziksel olarak ziyaret eden kullanıcıların büyük kısmı internette gördükleri ürünleri denemek için geliyor, ancak satın almayı yine cep telefonları üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Dolayısıyla bir işletme olarak web sitenizi merak eden biri telefonundan sizi arattığında, sağlıklı çalışan arayüzlerle karşılaşmalı, faydalı ve bilgi veren içeriklerle buluşmalı, bulunduğunuz lokasyona gelmek isteyenler haritanızı doğru bir şekilde çalıştırabilmeli, sizi aramak istediklerinde tek bir dokunma hareketi yetebilmeli ya da ürünlerinizi en fazla 3 adımda satın alabilmelidir. İşte tüm bunların mobil bir web site ya da mobil uygulamanız ile gerçekleşmesi mümkündür.

Büyük Veriye Büyük İlgi…

Big Data olarak sık sık karşımıza çıkan büyük veri, dijital pazarlama ile ilgilenenlerin de dikkatini çekmiş durumda. Daha çok, veri mühendisleri tarafından tercih edilen, şirketlerin fiziksel pazarlama teknikleri uygularken faydalandıkları ya da bilişim alanında çalışanların sadece elde edip yorumlayabildiği devasa bir veri havuzundan bahsetmek, sosyal medya hesap yöneticileri ya da dijital reklamcıların biraz daha uzak kalmasına yol açabiliyordu. Ancak veriyi analiz etmek, gelişen analiz uygulamaları ve bu uygulamaların kullanımlarının kolaylaşmasının ardından herkes tarafından gerçekleştirilebilir hale geldi. Siz dijital pazarlama uygulamaları yapar ve yönetirken, müşteri ve rakip analizi ile elde ettiğiniz verileri artık çok daha detaylı bir şekilde inceleyebiliyor ve sorularınıza doğrudan cevap bularak kampanyalarınızı doğru zamanda doğru hedef kitleye ulaştırabiliyorsunuz. Üstelik kişiye özel pazarlama teknikleri uygulayarak mevcut müşteri sayınızı arttırmanız ve gelirlerinizi yükseltmeniz de büyük veriyi doğru kullanarak artık çok daha kolay.

Deneyimsel Pazarlama Dijital ile Buluşuyor

Son zamanların en popüler dijital alanlarından biri olan sanal gerçeklik, etkinlik alanını her geçen gün yaygınlaştırmaya devam ediyor. Kişiler oyun oynarken, spor yaparken hatta toplantıları sırasında bile sanal gerçeklik uygulamalarından faydalanmayı tercih etmeye başladı. Dijital pazarlama 2017 trendleri arasında VR gözlükler yardımıyla deneyimsel pazarlama uygulamaları da yer alıyor. Markalar artık sanal gerçeklik gözlüklerini potansiyel müşterilerine kullandırarak, satın almak üzere oldukları ürünleri deneme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda markaların, sadece VR gözlüğe özel üretilen uygulamaları sayesinde kişilerin kendilerini ayrıcalıklı ve özel hissetmeleri de sağlanıyor. Tüm bunlar markaların tercih edilirliğini ve dolayısıyla satışlarını da arttıran bir etki yaratıyor.

Canlı Yayın Yapmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

Kişilerin canlı yayın uygulamaları üzerinden canlı yayınlar yapması bu yıl tanıştığımız bir yenilik değil elbette. Ancak sosyal medya hesabından canlı yayınlar tam olarak dijital pazarlama 2017 konusu diyebiliriz. Önceleri bu uygulamaları, zaten işi yayın yapmak olan şirketler ya da kişiler, maliyetleri minimuma indirmek maksadıyla tercih ediyordu. Önce Periscope ile sosyal medyaya taşınan bu uygulama Periscope fenomenlerinin hızla başarı yakalaması sonucu hepimizin hayatına girmiş oldu. Ancak bilindiği üzere, Periscope ayrı bir mobil uygulama ve kullanıcı sayısı diğer uygulamalara göre biraz daha düşük. Asıl trend Facebook ve Instagram’a canlı yayın özelliğinin gelmesiyle başladı. Hali hazırda milyonlarca kullanıcısı olan bu uygulamar, canlı yayın özelliğini servis etmesinin ardından sokakta, ofiste, okulda, parkta her yerde canlı yayın yapan kullanıcılar görmeye başladık. Elbette markalar ve işletmeler de bunu avantaja dönüştürmek için kolları sıvadı bile…

Trendleri takip edin ve rakiplerinizle yarışarak siz de akılda kalıcı işler yapın, takipçileriniz müşterileriniz olsun!

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.