Edge Bilişim için API Yönetimi

Dünya değişiyor. Bulut bilişim yeni bir veri yönetimi ve analitik çağını başlattı. Ancak artık şehirdeki tek oyun bu değil. Bu blog yazısında, edge(uç) bilişim girişimlerinizin başarısı için API yönetiminin neden gerekli olduğunu aktarmaya çalışacağız. API liderliğindeki edge bilişimin iş hedeflerinize her zamankinden daha hızlı ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini tartışacağız.

Edge Bilişim’in Yükselişi

Bu bölümde, Edge(uç) bilişimin yükselişini ve geliştiriciler için neden önemli olduğunu tartışacağız. Faydaları, uygulamalarınızda nasıl kullanılacağı ve API yönetimi için bazı yaygın kullanım durumları hakkında bilgi edineceksiniz.

Edge bilişimin ne olduğunu (ve ne olmadığını) tartışarak başlayacağız. Sadece başka bir moda sözcük değil. Daha fazla insan ne kadar güçlü olabileceğini fark ettikçe popülerlik kazanıyor. Bu sadece ağınızın ucundaki verilerin zekasını artırmanın bir yolu değildir. Aynı zamanda veri işlemeyi kaynaklarının bulunduğu yere yaklaştırmakla ilgilidir. Böylece onları daha hızlı işleyebilir ve ağlar üzerinden gönderirken gecikme sorunlarını azaltabilirsiniz.

API’ler Nasıl Yardımcı Olabilir?

API’lerin temellerini ele aldığımıza göre, şimdi de kuruluşunuza nasıl yardımcı olabileceklerinden bahsedelim.

  • API tabanlı sistemler geleneksel sistemlere göre daha esnek ve ölçeklenebilirdir. API’ler açık kaynak olduğundan, ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde değiştirebilir ve mevcut sistemlere kolayca entegre edebilirsiniz. Ayrıca sıfırdan yeni API’ler oluşturabilir ve geleneksel yazılım geliştirme tekniklerini kullanarak sıfırdan bir çözüm oluşturduğunuzdan daha iyi sonuçlar bekleyebilirsiniz.
  • API’ler, geleneksel sistem mimarilerine göre daha güvenli ve güvenilirdir. Çünkü tüm iletişim, tüm verileri şifreleyen SSL/TLS üzerinden yapılır. Bu, bilgisayar korsanlarının veya kötü amaçlı yazılımların hassas verilere erişmesini veya başkalarının hesapları adına yetkisiz işlemler gerçekleştirmesini zorlaştırır (örneğin, başkasının hesabından e-posta göndermek).
  • Buna ek olarak, bir API modelinde kullanıcılar ve sağlayıcılar arasında aracılar bulunmaz(çoğu SaaS modelinin aksine). Kuruluşunuz, kendi programatik arayüzleri aracılığıyla sizinle paylaşmayı açıkça seçmedikleri sürece başka hiç kimsenin özel bilgilerine asla erişemez.

API-led Edge ve Fog Bilişim

Bulut bilişim hakkında düşündüğünüzde, bu kavramı yekpare bir şey olarak düşünmek cazip geliyor. Bir veya birçok bulutunuz olabilir, ancak tanım gereği hepsi tek bir küresel ağın parçasıdır. Ancak gerçekte, çeşitli şekillerde birleştirilebilen birçok bulut altyapısı ve hizmeti türü vardır. Edge bilişimden bahsettiğimizde, hem işletmeler hem de kullanıcılar için avantajlar sunduğu için son birkaç yıldır popülerlik kazanan bir yaklaşım olan bu tür bir örnekten bahsediyoruz.

Edge bilişimin arkasındaki öncül basittir: veri işleme, ortaya çıktığı yerin yakınında gerçekleşir. Yani, yukarı akışa (“buluta”) herhangi bir şey göndermek zorunda kalmadan kaynağına mümkün olduğunca yakın olur. Bu, kullanıcılar için gecikme süresinin (sonuçları almalarının ne kadar sürdüğü) azalması anlamına gelir. Aynı zamanda ağlar üzerinden bilgi gönderme ve verileri insanların her gün tüm gün erişime ihtiyaç duymadığı uzak konumlarda depolamayla ilişkili maliyetleri de azaltır.

Edge bilişim

Sınırda Başarı

API yönetimi, Edge bilişimin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Bu bölümde şunları ele alacağız:

  • Edge bilişim nedir?
  • Edge bilişim için neden API yönetimine ihtiyacınız var?

Edge Bilişim, uç sistemlerinizi buluta bağlamanıza olanak tanıyan bulut bilişim için yeni bir paradigmadır. Bu yaklaşımı kullanarak BT altyapınızı optimize edebilirsiniz. Ağınızın ucundaki GPS, sensörler ve kameralar gibi yerel kaynakları kullanarak mobil uygulamalarda ve web uygulamalarında daha iyi kullanıcı deneyimi sağlayabilirsiniz.

Edge Bilişimin Başarısı için API’ler Neden Önemlidir?

API’ler bir Edge bilişim sistemini bir arada tutan yapıştırıcıdır. Edge bilişim sistemlerinin çalışmasını sağlayan gizli sostur. Uç bilişim sistemleri arasında birlikte çalışabilirliği ve işbirliğini mümkün kılarlar. Edge bilişim teknolojisinin ölçeklenmesini sağlamanın anahtarıdırlar.

API’ler uygulama mimarinizin temel bir parçasıdır, ancak hangi API’lere ihtiyacınız olduğunu nasıl belirlersiniz? Neyse ki, bir API’nin uygulamanızın bir parçası olup olmayacağını ve olacaksa nasıl çalışması gerektiğini belirlemek için bazı temel yönergeler vardır:

Edge Bilişim Girişimleri için API’lerin Çalışmasını Sağlamak İçin Ne Gerekir?

Bulut bilişimin temellerini biliyorsanız, API’lerin projenizin farklı bölümleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmaya nasıl yardımcı olabileceğini görmek kolaydır. Mantıksal olarak konuşursak, API’ler her şeyi bir arada tutan yapıştırıcıdır. Ne yazık ki, bir API yönetim çözümü tasarlarken güvenlik ve güvenilirlikten ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirliğe kadar birçok başka husus da devreye girer.

Kapsamlı bir API yönetim platformu, her edge bilişim girişimi için gereklidir. Temel özellikler şunlardır:

  • Dünyanın her yerinden (veya bir site içindeki birden fazla noktadan) güvenli erişim sağlayabilme
  • Mevcut güvenlik altyapısı ile entegrasyon (örneğin, SAML/OAuth2)

API’ler başarılı edge bilişim sistemlerinin anahtarıdır.

Çıkarım: API’ler başarılı edge bilişimin anahtarıdır.

API’ler edge bilişim ekosistemini bir arada tutan yapıştırıcıdır. Uygulamalar ve sistemler arasında veri akışını sağlayarak birlikte sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sağlarlar. Edge bilişimin potansiyelini ortaya çıkarmak için, uç düzeydeki cihazlar ve bulut hizmetleriyle etkileşime girmesini kolaylaştıran bir API platformuna ihtiyaç var.

Sonuç

  • API tabanlı yaklaşım, IoT cihazları ve diğer hizmetler arasında basit veri nesnelerinin değiş tokuş edildiği IoT hizmet modeline bir alternatiftir. Geliştiricilerin cihaza özgü iş mantığına odaklanmasını sağlarken, bağlı cihazlarla etkileşim için standart bir protokol sağlar.
  • Bu mimari, edge bilişim ortamında çalışan uygulamaların ana buluttan veya veri merkezinden ayrılmasını sağlıyor. Kaynak kısıtlamalarını azaltıyor ve gecikme ve bant genişliği maliyetlerini azaltarak performansı arttırıyor.

Çözüm

Edge bilişimle ilgili bazı temel bilgileri ve API’lerin bunu uygulamanıza nasıl yardımcı olabileceğini ele aldık. Ayrıca işletmeniz için edge bilişimi kullanmaya başlamanın neden bu kadar önemli olduğunu ve bu konuyla ilgili araştırmamızdan bazı önemli çıkarımları tartıştık. Edge bilişimin ne olduğu, kuruluşunuz (ve müşterileri) için neden önemli olduğu ve API’lerin tüm bunlara nasıl uyduğu hakkında daha iyi bir fikriniz olduğunu umuyoruz.

Sizin için, API Yönetimi (⬢ecraApi) ürünümüz kurumsal API platformu oluşturmak için mükemmel bir alternatif olabilir. Etkin referansları ve gelişmiş özelliklerini konuşmak için iletişime geçin!

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.