Otuzumdan sonra yazılımcı olabilir miyim?

Üniversite yıllarında verdiğiniz bir kararla kendinize çizdiğiniz kariyer yolunda, otuzlu yaşlara gelene dek ilerlediniz. Ancak sizi hala tatmin etmeyen bir şeyler var; belki aldığınız maaş, belki sosyal imkanlar belki de işin ruhunuza dokun(amay)an kısmı… Kariyer değişikliği kararı aklınıza düştüğü anda, şöyle bir fırsatlara göz attığınızda sizi cezbetmesi muhtemel en güçlü alternatif teknoloji ve programlama olacaktır. 

Programlama dünyası sizin için çok uzakta ya da belki sadece wordpress siteler oluşturma aşamasında, keyif için el attığınız bir deneyimle sınırlı kalmış olabilir. “Otuzumdan sonra yazılımcı olabilir miyim?” diye bu yolda neler öğrenmeniz gerektiğini Googleladığınızda Java, JavaScript, C++, patternler, veritabanları, mimariler, wireframeler vs önünüzde çok uzun bir yol olduğunu size anlatan pek çok kanıt bulabilirsiniz. Buna rağmen yine de bugün yazılım öğrenmeye ve bundan para kazanmaya başlamanız mümkün mü? 

Yazılım sektöründe yaş faktörü ne kadar önemli? 

StackOverflow tarafından 2021 yılında yayınlanan bir ankette, kendini profesyonel yazılımcı olarak tanımlayanların neredeyse yarısını 25 – 34 yaşlarındaki yazılımcıların oluşturduğu söyleniyor. 

Tüm anket sonuçları;

Yaş; yazılımcı olma yolunda başarılı olup olmayacağınızı belirleyecek olan pek çok faktörden, sadece biri (belki de en az önemli olanı). Yaşınız ile ilgili karamsarlığa kapılacak olduğunuzda, kendinizi şu soruyu sorarak rahatlatın : “Bu sektör zaten kaç yaşında ki?” Henüz 90’ların başında kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla, yazılım sektörünün tercih edilebilir bir meslek olmaya başladığını düşünürsek, bugünkü halini alması sadece 30 yıl sürmüş. Dolayısıyla sektörde yer alan profesyonellerin henüz yaşlanıp, bu ortalamayı yukarı çekme fırsatı olmamış gibi görünüyor. Şanslısınız ki bugün, o zamanlara göre çok daha fazla erişilebilir kaynak mevcut. Neden bu fırsatı değerlendirmeyesiniz? Eğer bu alana ilgi duyuyor, merak ediyorsanız, keşfetme ve öğrenme motivasyonunuz varsa her yaşta yazılımcı olabilirsiniz.

Yazılımcı olmaya nereden başlayabilirim? 

Bir şeye yeni başlamak her zaman için, o işte bir denge sağlayana kadar kendine has zorluklara gebedir. Sadece yazılım alanında değil; ne iş yapacak olursanız olun sizi başlangıçtaki zorluklar sebebiyle bu işi yapmaktan alıkoymayacak, vazgeçmenize sebep olmayacak en önemli şey, ilgi ve meraktır. Eğer sadece iyi paralar kazanabileceğinize odaklanıyorsanız, hiç ilginiz olmayan bu mesleğe adım atmamalısınız. Bu, çocuklardan hoşlanmayan birinin sadece uzun tatilleri var diye sınıf öğretmeni olmasına benzer. Çok sayıda rakibiniz olduğunu unutmayın. Açık olmak gerekirse ilginiz yoksa başarılı olmanız ve dolayısıyla iyi paralar kazanmanız pek de olası değil.  

Eğer hala ilginiz olduğunu düşünüyor ve bu mesleği yeni kariyeriniz yapmaya kararlıysanız işte sizin için birkaç tavsiye…

Buna da göz atabilirsin: Junior yazılım geliştiriciler için kılavuz niteliğinde 8 öneri

Mümkünse staj yaparak başlayın

stajyer-yazilimci

Pek çok kişi stajların sadece öğrenciler ve yeni mezunlar için olduğunu düşünerek bu fikirden uzak durur. İşe yeni başlayan kişilere, yazılım sektöründe hem deneyim hem ticari beceri kazandırmak üzere yetiştirme programı sağlayan firmalar araştırabilirsiniz. Sadece eğitim kaynaklarından ilerlemektense, üzerinize bir iş alıp onu çözmeye çalışırken yeni bir şeyler keşfetmek ve bunu anında deneyime dönüştürmek çok daha hızlı adapte olmanızı sağlar. Hatta bu stajın (az da olsa) para kazandığınız bir staj olmasına önem verin. Yapacağınız işin karşılığında para alacak olmanız fikri hem işi yaptığınız süreçte işe karşı sorumlu hissetmenizi hem de işin sonuda daha da motive olmanızı sağlar.  

Uzmanlık alanınızı seçin

yazilim-uzmanlik-alanı

Bu konuda nasıl karar vereceğinizi bilmediğiniz için saçma bir tavsiye gibi gelebilir; ancak hemen bu yanılgıya kapılmayın. Yazılımda dil, framework, kütüphaneler, geliştirici araçları gibi sayısız kavram ve alan olduğu için, bir alan belirlemek sizi bu alternatifler arasında seçim yapma konusunda rahatlatacaktır. Ne olduğunun önemi yok; en başta sadece back-end ya da front-end yazılımcı olup olmayacağınıza bile karar verebilirsiniz. En azından bir alanda deneyim kazanmaya başladıktan sonra size uyup uymadığına karar vermek daha kolay olacaktır. Deneyimleriniz size, yolda rehberlik edecektir.  

Uzak hedef belirleyin ve hayal kurun 

Kendinizi yazılımcı olarak hayal edin. Gözünüzde tam olarak nasıl bir ortam canlanıyor? Evde iyi güneş alan bir çalışma masasında mı yoksa büyük bir şirketin yazılım ofislerinden birinde misiniz? Yazılım sektörüyle ilgili hangi haberler daha çok dikkatinizi çekiyor? Yazılımcı olarak hayatını takip etmekten hoşlandığınız birileri var mı ve neler yapıyorlar? Yazılım teknolojileriyle yapmayı hayal ettiğiniz bir ürün ya da hayata geçirmek istediğiniz bir proje var mı? Bunlar üzerine daha fazla düşünmeye ve kendinize cevaplar vermeye çalışın. Karşınıza çıkan ilham verici şeyleri biriktirin. Onların size sunmaya devam ettiklerinden, bir yol haritası belirlemeye çalışmak faydalı olabilir. 

Kendinizi sürekli taze tutun

kendini-gelistiren-yazilimci

İşin içine girdikten sonra kendiniz de göreceksiniz ki; sizi geliştirecek kaynakların (online eğitimler, youtube videoları, developerlardan canlı yayınlar, e-kitaplar, sesli kitaplar, podcastler, forum sitelerinde soru cevaplar vs) sonu yok ve her geçen gün bir yenisi üretilmeye devam ediyor. Bunların her birini görmek mümkün değil. Üstelik her bir eğitimi tamamlayıp düzinelerce sertifikaya sahip olsanız da deneyimden daha değerli ve sizi geliştirecek bir şey yok. Bu nedenle, yazılım alanında yapacağınız işe ayırdığınız vaktin büyük bir kısmının (belki %75’i gibi) geliştirme yapmaya (yani deneyim kazanmaya) kalan kısmını ise araştırma ve yenilikleri takip etmeye ayırmanızda fayda var. 

Eski deneyimlerinizi çöpe atmayın

Yazılımcı olmak ve bu sektörde tutunabilmek için ihtiyacınız olanlar; algoritma geliştirebilmek, fonksiyonlar yazabilmek, döngüler kurabilmekten ibaret değil. Bunlar sadece öğrenmeniz gereken teknik detaylar…

  • Bir şeyleri organize edebilmek,
  • soyut düşünebilmek, 
  • konseptler yaratabilmek, 
  • mimari hayal edebilmek ve onu planlayabilmek, 
  • öngörülü olmak, 
  • cevap vermekten çok, doğru soruları sormak 
  • disiplin

yazılımdan bağımsız pek çok sektörde başarılı olmanın anahtarı olan yeteneklerden sadece bazıları. Otuzlarınıza gelene dek her ne iş yaptıysanız, orada öğrendiklerinizi bu alanda da uygulamaktan çekinmeyin. İş disiplini, ticari beceriler, ekip ve müşteri iletişimi gibi her zaman sizi diğerlerinden daha değerli kılacak özelliklerinizi bir kenara atmayın. Sadece karakteristik özellikler de değil; belki daha önce bir mimardınız ve burada tasarım becerileriniz sizi bir adım öne çıkarabilir. Belki bir yazardınız; kurgu becerileriniz size yazılım alanında da ışık tutabilir. İzlediğiniz herhangi bir ahşap mobilya tasarım videosu bile size yazılım geliştirme alanında ilham kaynağı olabilir. Yeter ki odağınızı kendinize yeni bir şeyler katmaktan çekmeyin. 

Özetle;

Yazılım alanına küçük de olsa bir ilgi duyuyorsanız (veya daha önce duymuşsanız), bu sektörde kendinize bir yer aramayı düşünebilirsiniz. Gerçekçi olmak gerekirse, bu yaşa kadar edindiğiniz tecrübeler sayesinde, elde ettiğiniz gelir seviyesinin bir süreliğine düşecek olmasını da göz önünde bulundurmak gerekir. Belki başlamadan önce sektörde uzun yıllar harcamış ve iyi yerlere gelmeyi başarmış biri ile konuşmak sizi cesaretlendirebilir. Bu mümkün değilse bile, eğer motivasyonunuza güveniyorsanız yapmanız gereken gözü kapalı bir şekilde ilk adımı atmaktan başka bir şey değil. Teknoloji çağındayız ve öyle görünüyor ki yazılım geleceğe yön veren sektörlerden biri. Böyle bir durumda kendinize uygun bir yolu keşfetmekten kaçış yok, unutmayın.

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.