Özel Yazılım Nedir? İşletmelere Faydaları ve Olası Riskler

Özel yazılım firmaların kendi iş süreçlerine özel olarak geliştirdikleri, piyasada hazır olarak satılan programlardan farklı olarak üretilen sistemler olarak tanımlanabilir. Bu ürünler, şirketlerin belli ihtiyaçlarına yönelik olarak ortaya çıkıyor ve bu ihtiyaçları, eksikleri ya da aksaklıkları gidermek adına pratik ve daha düşük maliyetli çözümler üretilir. Bu sistemler, yazılım firmaları tarafından uzun araştırmalar ve detaylı çalışmalar ışığında tasarlanır. Sistemler ortaya çıkarıldıktan sonra, satın alan şirkete entegre edilir. Özel yazılım firmaları sadece bu sistemlerin tasarlanması ve yazılmasından sorumlu olmaz; aynı zamanda satış sonrası hizmetler de bu firmaların sorumluluğunda olur. Bu kapsamda gerekli eğitim ve geliştirme desteği de yine üretici firmalar tarafından sağlanabilir.

Özel Yazılım Nedir?

İşletmeler hangi sektöre olursa olsun, yaptıkları iş tipi ne olursa olsun belli bir düzene göre çalışır. Bir çalışma düzeni olmayan işletmenin başarılı olması beklenemez. Bu demek değildir ki işletme her gün aynı işi yapıyor olsun. Ancak yarın ne yapacağını bilen ve dün yaptıklarını ölçümleyerek bundan anlamlı sonuçlar çıkarabilen bir işletme karlılığını sürekli artırabilir. Küçük ve az çalışanlı işletmeler için bunu planlama ve ölçümleme sürecini manuel olarak yönetmek mümkün olabilir. Büyük şirketler için bu imkânsızdır.

İşletmeler için verinin önemi hayatidir. Veriyi analize etmek, bir insanın göremediği fırsatları ya da riskleri görebilmek açısından önemlidir. Bunun için de bazı teknolojilerden yararlanılır. Bu teknolojilerin başında da yazılımlar gelir. Söz konusu yazılımlar (ya da programlar) firmaların iş akışında kullandığı tüm verileri otomatik olarak toplar, analiz eder ve firmanın her departmanı (ya da çalışanı) için faydalı çıkarımlarda bulunur. Bu da şirketlerin karlı hamleler yapması için gereken öngörüyü elde etmesini sağlarken, bir yandan da olası risklere karşı her daim hazırlıklı olmasını sağlayarak kriz yönetimine ciddi bir katkıda bulunur. Bazı yazılımlar ise sadece mevcut iş akışının tek bir ürün üzerinden yönetmeye yardımcı olur. Bunlar daha çok iş takip ve görev takip sistemleri olarak anılabilir.

Piyasada şirketlerin kendi bünyesinde kullanabileceği, veri analizi yaparak faydalı önerilerde bulunacağını vaat eden pek çok paket program satılır. Yazılım firmaları birkaç farklı modülü bir araya getirerek hazır paket yazılımlar sunar. Firmalar da bu paketlerin içeriğine bakarak hangisine ihtiyacı varsa onu satın alır. Ancak bunların avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için ise işletmeler, tamamen kendi ihtiyaçları dikkate alınarak üretilmiş bir özel yazılım da satın alabilir.

Şirketler Neden Özel Yazılım İhtiyacı Duyar?

Özel yazılım kullanarak şirketler, mevcut varlıklarını bulundukları noktadan çok daha ileriye çok daha kısa sürede taşıyabilirler. Bunun en büyük etkisi, özel yazılımların tam olarak o şirkette değiştirilmesi, eklenmesi, çıkarılması gerekenler gözetilerek tasarlanıyor olmasından kaynaklanır. Çoğunlukla şirketler, piyasada hazır olarak bulunan yazılım paketlerini denedikten sonra özel yazılım satın almaya ihtiyaç duyarlar. Çünkü hiçbir hazır yazılım paketi, işletmenin tüm ihtiyaçlarına 360 derece çözüm sağlayamaz. Dolayısıyla bu paketlerin başarısız deneyimlerinin ardından özel yazılım projelerine başvurulur.

Şirketlerin özel yazılım kullanma ihtiyacı pek çok nedenden doğabilir. En sık karşılaşılan nedenlerden biri, şirketin herhangi bir problem yaşamasıdır. Yani önce problem doğar, şirkette kriz yaşanır, o kriz geçici bir süreyle atlatan şirket aynı riski tekrar göze alamayınca özel yazılım projesi satın almaya ikna olur. Her ne kadar doğru olan bu olmasa da genellikle şirket yatırımları, bu şekilde başlar. Ancak bazen de şirketler herhangi bir sorun yaşamadan, daha çok büyümek ve daha çok kar elde etmek amacıyla özel yazılım çözümlerine başvuruyor olabilir. Bunlar ise daha çok, belli bir karlılığa ulaşmış, yazılım ürünlerine yatırım yapabilecek bütçeyi ayırabilecek ve teknolojiye inanan gelişmekte olan şirketler olarak karşımıza çıkar. O halde şirketlerin neden özel yazılım ihtiyacı duyduğunu maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

  • Büyümek
  • Karlılığı yükseltmek
  • Verimliliği arttırmak
  • Şirket içi yönetimi tek bir yerden sağlamak
  • Mobilleşmek
  • Hızlanmak
  • Tasarruf yapmak ve maliyetleri düşürmek
  • Teknolojinin gücünden faydalanmak
  • Hem şirket içi hem şirket çevresiyle sağlıklı iletişim kurmak

Özel Yazılım Firmaları Nasıl Çalışır?

Özel yazılım firmaları genellikle hazır paket yazılımlara karşıdır ve şirketlere özel çözümler üretir. Bunun için kendilerine özel yazılım satın almak için başvuran şirketlerin öncelikle taleplerini dinler ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışır. Ancak bazen müşteriler, ihtiyaçlarını tam olarak yazılım firmasına aktaramayabilir ya da ihtiyacını yanlış tespit etmiş olabilir. Bu da yazılım firmasının, sadece müşterinin briefine göre yarattığı ürünün hiçbir işe yaramamasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına müşteriyi dinledikten sonra yazılım firması, bir de müşteri şirketi kendi analiz eder. Kendine özel teknolojiler ve teknikler kullanarak gerçekleştirilen analizler belli bir süre devam eder. Analiz sürecinde elde edilen veriler, müşterinin de talepleri doğrultusunda bir proje hazırlanır.

Yazılım firmaları genellikle müşteri ile iletişim halinde projeleri sürdürür. Çünkü bu tarz büyük yazılım projelerinde yapılabilecek en ufak değişiklik ya da hata, bütün bir projenin baştan aşağı değişmesine sebep olabilir. Bu nedenle projeler adım adım yazılır ve her adım müşterinin onayını aldıktan sonra tamamlanarak bir sonraki adıma geçilir. Bu da hem müşterinin sabırsızlanmasına hem de yazılım firmasının emeklerini boşa gitmesine engel olur. Yazılım firması tarafından tamamlanan proje, müşteri firmanın iş akışlarına entegre edilir. Bu süreçte de eğitim ve destek hizmeti sunan yazılım firmaları, firmanın yazılımı tamamen kendi başına kullanabilecek düzeye gelene kadar ortak çalışmalarını sürdürür. Bu tarz detaylı ve büyük yazılım ürünlerinin kullanımları yıllara yayılacaktır. Dolayısıyla sürekli gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurabilmesi için geliştirilmesi ve bakımlarının yapılması gerekir. Bunlar da yine yazılım firmalarının sorumluluğu dahlindeki hizmetler arasında yer alır.

Özel Yazılım Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Özel yazılımların her şeyden önce oldukça büyük yatırımlar olduğunu unutmamak gerekir. Orta ölçekli bir şirket bütçesinin büyük kısmına karşılık gelebilecek kadar değerli olan bu yatırımların, doğru yere yapıldığından emin olmak çok önemlidir. Bu da hangi özel yazılım firması ise çalışılacağına doğrudan bağlıdır. Buna karar vermeden önce elbette bu yazılım için şirket içerisinde bir ekip yaratmak ve sadece şirket için çalışmasını sağlamak mümkün mü, bunun için bütçe ayrılabilir mi kararını vermek faydalı olacaktır. Eğer sadece tek bir şirkete özel çalışabilecek bir iç ekip oluşturmak mümkünse süreç çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Çünkü bu ekip hem tüm konsantrasyonunu bu şirkete verecek hem de şirketin işleyişine birebir şahit olarak şirketi dışarıdaki bir firmadan çok daha iyi tanıyabilecektir. Ancak bir ekip kurmanın maliyeti, bir özel yazılım satın almaktan çok daha fazla olacağından şirketler genellikle bundan uzak durur.

Ekip kurmak ya da hangi firma ile çalışılacağına karar verildikten sonra gelen en önemli adım, çalışanları ve tüm işletmeyi bu sürece hazırlamaktır. Her çalışanın bu yatırıma inandığından ve bu değişim sürecine katılmak istediğinden emin olmak gerekir. Aksi takdirde işleyişte bazı aksaklıklar yaşanabilir. Bu yeniliğe ayak uydurmayı reddedecek çalışanlar ya da zorlanacağını düşünenler olabilir. Bunun için yeni gelecek özel yazılımın şirkete nasıl katkılar sağlayacağını, işleri nasıl kolaylaştıracağını ve çalışanları nasıl geliştireceğini anlatmak önemlidir. Çalışanları ikna etmek, istekli kılmak için gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır. Bunun için yazılım firması ile tanıştırmak ve süreci işin uzmanlarından dinlemelerini sağlamak etkili olacaktır. Bunlara ek olarak, yatırımda söz sahibi olan yönetim ekibiyle de ortak fikre sahip olmak önelidir. Yazılım firmasının teknik anlamda gerekli olan mevcut bazı teknolojileri kaldırmak, değiştirmek istemesi gibi durumlar oluşabilir. Bunun için karar merciinin tek fikirde buluşması ve işi uzmanlarına bırakması sürecin kolayca ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Özel Yazılım Firması Nasıl Seçilir?

Özel yazılım firması seçerken dikkat etmek gerekenlerin başında, firmanın daha önceden böyle bir proje deneyimi olup olmadığıdır. Daha önceden tamamlanmış ve müşterileri tarafından hala kullanılmaya devam edilen ürünleri tasarlayan ve üreten firmalar, daha güven verici ve başarılı olacaktır. Çünkü uzun ve oldukça detaylı bir çalışma gerektiren özel yazılım projeleri, çalışma sürecinde pek çok sorun ile karşılaşma müsaittir. Çalışılacak firmanın bu problemlerle baş edebileceğinden emin olabilmek adına deneyimli olması önemlidir. Bunun için dilerseniz, firmalardan özel yazılım hizmeti satın almış ve yazılım firması tarafından referans olarak gösterilen şirketler ile iletişime geçerek memnuniyet araştırması yapabilirsiniz.

Firmanın referans ve deneyimlerinden sonra bakılacak bir diğer unsur ise kullanılan teknolojiler ve çalışan ekibin yetkinlik düzeyi olabilir. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmak, yatırım yapacağınız projenin ne kadar kaliteli olacağına dair ipucu verecektir. Güncel teknolojileri kullanabilen firmalar, kendini geliştirmeye önem veriyor demektir. Üstelik güncel teknolojilere ayak uydurmanın yolu da eski teknolojilere hâkim olmaktan geçeceğinden, buna dikkat etmekte fayda var. Üstelik ilk temaslar sırasında firmanın iletişim tarzı önemlidir. Size, tek müşterisi sadece sizmişsiniz gibi hissettirebilen firmalar bu konuda uzman olduklarını da kanıtlamış olurlar. Bu demek oluyor ki tüm işleri yeterli bir ekiple aksatmadan, doğru bir görev dağılımı ve doğru bir planlama ile yapabiliyorlar. Bunlara ek olarak çalışacağınız firmanın ulaşılabilirliği, şeffaflığı gerçek bir ekibe sahip olması (çünkü bu denli büyük projeler bir ekip işidir) gibi detaylara bakmakta fayda var. Bu bilgileri sizden saklamayı tercih eden firmaların bu süreçte size zor durumlar yaşatabileceğini öngörebilirsiniz.

Özel Yazılımın Sağlayacağı Avantajlar

Şirketler genellikle yeni kurulmadıysa ve oturmuş belli bir çalışma prensibi varsa yeniliğe karşı biraz daha çekimser olabilir. Mevcut düzeni değiştirmek ya da geliştirmek, şirketler için kolay süreçler değildir. Uzun zaman ve büyük emek gerektiren bu yenilik süreçleri genellikle de ciddi bütçeler isteyen yatırımlardır. Bu da şirket karar verici tarafından ertelenmesi daha kolay bir uygulamadır. Ancak değişime hazır olan, yeniliğe açık ve bu süreci kabul eden şirketler sonuca başarılı bir şekilde ulaştıklarında doğru bir adım attıklarının farkına varır. Çünkü özel yazılım ürünleri şirketler için pek çok açıdan avantaj sağlar. Bu avantajlardan şöyle bahsedebiliriz:

  • Özel yazılımlar tamamen şirketlerin kendilerine özel iş akışları dikkate alınarak tasarlanır. Bu da şirketin ihtiyaç ve eksiklerini doğrudan gidermeye yönelik çözümler sağlar
  • Yeni bir yazılımın şirket mevcut alt yapısına uyum sağlayıp sağlamayacağına dair ihtimaller tamamen ortadan kalkar. Özel yazılım mevcut altyapıya uygun olarak üretilir.
  • Yazılımdan en doğru şekilde faydalanabilmek adına özel yazılım firması tarafından teknik destek ve eğitim hizmeti sağlanır.
  • Yazılım şirket verilerine her yerden ve her an kolay ulaşım sağlar. Bu da şirkete mobil olma yeteneği kazandırır. Çalışanlar ve yöneticiler sadece ofiste değil, her yerde şirkete yönelik satış, pazarlama, finans ya da toplantı gibi işlemleri gerçekleştirebilir. Bu sayede şirket hiçbir fırsatı kaçırmadan anında değerlendirerek satışları yükseltebilir. Ayrıca herhangi bir kriz anında anlık olarak müdahale edebilir.
  • Özel yazılımlar şirket verilerini sürekli analiz ederek şirket çalışanları faydalı olabilecek geri bildirimler sağlar. Bu analizler manuel olarak yapılamayacak kadar detaylı ve kapsamlı olduğundan, çoğunlukla sadece bu yazılımların tespit edebileceği fırsat ve riskler önceden tanımlanarak en doğru hamleyi yapmaya izin verir.
  • Şirketin mevcut durumu ile ilgili düzenli raporlar sunar. Bunu günlük, haftalık, aylık, yıllık olarak yapabildiği gibi istenilen özel aralıklarda da anlık olarak rapor almak mümkündür. Bu da çalışanlar üzerindeki ciddi bir iş yükünü hafifletmeye eki eder.
  • Şirketin yaklaşan etkinlikleri, ödemeleri, toplantıları, eğitimleri vb. özel durumları hatırlatarak hiçbir ayrıntının gözden kaçmamasını sağlar.
  • Şirket içi iletişim özel yazılım üzerinden sağlanabilir. Bu yazılım kullanılarak şirket içi yazışmalar, online toplantılar, ortak çalışmalar, belge ve dosya paylaşımı gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu da çalışanların ofise bağlılığı olmaksızın şirket içi etkinliklere katılımını kolaylaştırırken aynı zamanda şirketin farklı bir iletişim yatırımı yapması gereksinimini de ortadan kaldırmış olur.

Özel yazılımların şirketlere özel olması sebebiyle bahsedilebilecek pek çok avantajı daha olabilir. Ancak genel olarak her şirketin avantajı sayılabilecek maliyetleri düşüre, zamandan tasarruf etme, her yerden erişilebilir olma ve çalışanların iş yükünü hafifletme gibi avantajlarından bahsetmek yanlış olmaz.

Analiz Sürecinde Neler Yapılır?

Özel yazılım satın alındıktan sonra ilk aşama analizdir. Yazılım firmasının, müşterinin taleplerine ek olarak kendi tespit edebileceği farklı ihtiyaçlar, eksikler ya da hatalar olabilir. Bunlar müşterinin kendi tespit edebileceğinden farklı bilgi, yetenek ve teknolojiler gerektiriyor olabilir. Bu nedenle firmanın bir süre analiz yapması hem söz konusu tespitlerin yapılması hem de müşterinin iş yapı şeklini anlamak, çalışanları tanımak açısından önemlidir. Firma, müşterisinin ne iş yaptığını ve nasıl yaptığını bilmeden ona özel bir ürün geliştirmesi beklenemez.

Yazılım firması analiz sürecinde müşterinin mevcut teknik altyapısını inceler. İşletmenin iş akışını öğrenir. Çalışanların yeteneklerini ve bilgi düzeyini ölçer. İşletmenin gelir ve gider durumunu tespit eder. Gereksiz maliyetlerin bir listesini çıkarır. İş diyagramında daha verimli olabilecek adımları bulur. Gereksiz, hatalı işlemler, yüksek maliyete sebep olan adımların yerine alternatifler düşünülür. Eksikler ve yeni ihtiyaçlar tespit edilir. Çalışanlar iş yükü dereceleri ölçülür ve her çalışanın daha verimli olması için yeni yollar keşfedilir. Elbette bunlar birer genellemedir. Analiz süreçleri her işletmede farklı olabilir. Bunlara ek olarak müşterinin özel istek ve talepleri de göz önünde bulundurulması önemli olacaktır.

Yazılım Geliştirme ve Entegrasyon

Yazılım firması analiz aşamasında elde ettiği bilgiler ve topladığı veriler ışığında bir proje geliştirme planı çıkarır. yazılımlar genelde farklı farklı modüllerin bir araya gelerek uyumlu ve entegre bir şekilde çalışmasıyla ortaya çıkar. Dolayısıyla öncelik bu modüllerinden neler olacağının tespitine verilir. Modüller belirlendikten sonra proje ekibi oluşturulur ve firma çalışanları görev dağılımı yapılır. Her bir modül tamamlandıktan sonra müşterinin onayına gönderilir. Eğer müşteri değiştirilmesi ya da eklenmesi gereken bir detaya ihtiyaç duyarsa istenen revizeler sağlanır. Tekrar müşteri onayına gönderilir. Onaylanan modüller birbiri ile uyumlu çalışacak şekilde bir araya getirilerek özel yazılım ortaya çıkarılır.

Son haline gelen özel yazılım için bir sonraki adım şirkete entegre edilmesidir. Şirketin altyapısı ile uyumlu çalışabilmesi adına bazı entegrasyonlar gerekir. Bu uyumlulaştırma çalışmaları da belli bir sürece yayılabilir. Yazılımın her bir çalışanın cihazlarına kurulması, mevcut sistemlere bağlanması, yönetim ve kontrol mekanizmalarının oluşturulması gibi süreçler entegre çalışmalarına dahildir. Bunların yanında en önemlisi yazılımın güvenliğinin sağlanmasıdır. Hem yazılıma hem de şirkete tehdit oluşturabilecek herhangi bir güvenlik açığının olmaması için uyumlulaştırma sürecinde tüm önemler alınmalıdır.

Yazılımın Test Süreci

Projenin tamamlanıp müşteri işletmeye entegrasyonu sağlandıktan sonra hemen çalışmaya başlamasını beklemek hata olur. Öncelikle bir süre test etmek gerekir. Projenin kurulum ve uyumlulaştırma süreçlerinde herhangi bir hata ya da atlanan bir detay olup olmadığını test etmek gerekir. Eğer kurulum sorunsuz bir şekilde tamamlandıysa kullanım açısından bir test süreci tanımak gerekir. Çalışanların yeni ürünü kullanmayı öğrenmesi, alışması için bu test sürecine ihtiyaç vardır. Bunlara ek olarak bir ürün hakkında verimlilik analizi yapmanın en iyi yolu onu denemektir. Test sürecinde şirketin tamamı ya da seçilen örnek bir grubun özel yazılımı kullanması, kullanım sırasında meydana gelebilecek hata ya da eksiklerin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu süreçte, tasarım aşamasında akla gelmemiş olan talepler olursa, gerekli revizelerin yapılması için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Test aşamasında herhangi bir sorunla karşılaşılma ve herhangi bir revize talebi olmazda proje canlı olarak kullanıma açılır.

Özel Yazılımın Riskleri

Her yenilik ve yatırımda bir miktar da olsa risk bulunur. Bir işletmeye özel yazılım satın almak da önemli bir yatırım olduğundan, avantajlarının yanında risklerinden bahsetmek kaçınılmaz. Bir yatırım yaparken risklerin neler olduğunu araştırırsınız. Yatırımı yapmak için risksiz bir alan aramak yerine, riskleri göze alıp alamayacağını ölçersiniz. Özel yazılımlar için de bu geçerlidir. Riskleri tespit etmek ve olası bir riskin gerçekleşmesi durumunda altından kalkabileceğinizden emin olduktan sonra bu yeniliğe girişmek daha doğru olacaktır.

Özel yazılımların avantajlarında olduğu gibi risklerinde de aynı durum geçerlidir: her işletme için farklı riskler söz konusu olabilir. Nasıl ki özel yazılım her şirket için farklıysa, yazılımın riskleri de dolayısıyla farklı olacaktır. Ancak genel olarak her işletmede karşılaşılabilecek risklerden bahsetmek mümkün. Bunlarında başında da özel yazılımın şirket çalışanları tarafından uyum sağlanabilecek seviyede olması. Çalışanlar kullanamadığı sürece özel yazılımın hiçbir anlamı olmayacaktır. Yazılımın şirketin altyapısına uymaması farklı bir risk konusu olarak karşınıza çıkabilir. Bazı şirketlerin özel yazılımdan önce daha köklü teknolojik yenilikleri gitmesi gerekebilir. Bununla birlikte şirketin özel yazılımı satın aldıktan sonra yazılımın bakımı, geliştirilmesi gibi gelecekte bütçe ayrılması gereken kalemler için yeterli kaynağı sağlayamaması da üründen elde edilecek verimi düşüreceğinden olası riskler arasında kabul edilebilir.

Eğitim ve Destek Hizmetleri

Özel yazılım firmaları, müşterisine sağladığı hizmetten en yüksek faydanın sağlanabilmesi adına ürünü kullanacak çalışanlara ve yöneticilere eğitim verir. Yazılımın şirkete sağlayacağı faydalardan bahseder ve bu faydaların sağlanabilmesi ürünü nasıl kullanmak gerektiğini çalışanlara öğretir. Genellikle bu hizmeti satın alan orta ve büyük ölçekli işletmelerde söz konusu teknolojilere kolayca adapte olabilecek kadar teknik altyapıya sahip çalışanlar bulunur. Dolayısıyla yazılımı en doğru ve verimli şekilde kullanabilecek seviyeye gelmek çok fazla zaman almaz. Ancak bazı işletmelerde teknoloji ve internet kullanımı oldukça düşük olabilir. Bu da söz konusu hizmetten maksimum fayda sağlayacak kadar kullanım yeteneği kazandırmanın zorlu bir süreç olacağının habercisidir. Dolayısıyla yazılım firmalarının böyle durumlarda çok iyi bir eğitim hizmeti de sağlayabiliyor olması gerekir.

Eğitimin yanında teknik destek de önemlidir. Firmanın, ürettiği yazılımı sattıktan sonra müşteri ile ilişiğini tamamen kesmesi söz konusu olamaz. Çünkü bu ürünler düzenli bir bakım ve sürekli geliştirme isteyen ürünlerdir. Çoğunlukla online altyapıda çalışan bu sistemlerin, gelişen teknolojiye paralel olarak geliştirilmemesi ve sistem gereksinimlerinin giderilmemesi durumunda sık sık problem yaratması kaçınılmaz olur. Bu nedenle özel yazılımı üreten firmanın sık sık bakımlar yapması gerekir. Ayrıca mevcut piyasa koşullarına uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için düzenli sistem geliştirme sağlamalıdır. Bu yazılımlar uzun yıllar boyunca kullanılırken, şirketin de zaman içerisinde farklı yapılanmaya gitmesi gündeme gelebilir. Özel yazılım satın almanın amacı da şirketi daha düşük maliyetlerle büyümesini ve gelişmesini sağlamak, karlılığını arttırarak farklı ve daha büyük yatırımlara girişebilmesine zemin hazırlamak değil midir? O halde şirketin büyümesi beklenen gelecek olarak algılanabilir. Aksi, özel yazılım yatırımı anlayışı ile ters düşecektir. Bu nedenle şirketin de sonradan ortaya çıkabilecek ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerekli yenileme çalışmaları yapmak, yazılım firmasının sorumluluğunda olacaktır.

Firma Çalışanları ve Özel Yazılım İlişkisi

İşletmelerin, şirketin genelini ilgilendiren bir yeniliğe gitmeden önce öncelikli düşünmeleri gereken; çalışanlardır. Şirkete ne kadar büyük yatırımlar yapılırsa yapılsın, getirilen yenilikler ne kadar büyük başarılar vaat ederse etsin çalışanların bilgi ve yetenekleri kadar fayda elde edileceğini baştan kabul etmek gerekir. Dolayısıyla asıl yatırım çalışanlardan başlamalıdır. Bir yazılım satın alma kararı verildiği andan itibaren projenin tamamlanması ve entegre edilmesi uzun bir süreç gerektirir. Bu süreç, yazılımı kullanacak kişilerin, bu üründen maksimum fayda sağlamak adına ihtiyacı olan yeteneklere sahip olması için yeterli bir eğitim sürecine eşdeğerdir. Dolayısıyla şirkete özel yazılım gelmeden önce çalışanlardaki eksikler de tespit edilmeli ve gerekli altyapının sağlanması için ihtiyacı olan çalışanlara belli eğitimler verilmelidir. Bu sayede uyum sağlamak çok daha kolay olacaktır.

Bunlara ek olarak yazılım firmasının da ürünü geliştirme sürecinde çalışanları ve onların yetkinliklerini dikkate alması önemlidir. Bir işletme içerisindeki herkesin kolayca anlayabileceği ve kullanabileceği ara yüzler tasarlamalı, karmaşık yapılara yer vermemelidir. İşletmeye özel yazılım satın almasındaki amaçlardan birinin işletmedeki çalışanların iş yükünü hafifletmek olduğunu unutmamalı ve çalışanlara, bu yazılımı kullanabilmek adına yeni sorumluluklar edinme gereksinime yol açmamasına dikkat etmesi gerekir.

Sonuç olarak, her firmanın kendine özel bir iş akışı ve çalışma disiplini var. Bu iş akışlarında, firmanın yaptığı işe, dâhil olduğu sektöre, çalışan sayısına ya da sahip olduğu teknolojilere gibi farklı etkenlere bağlı olarak farklı ihtiyaçlar ortaya çıkabiliyor. Bu ihtiyaçlar, hazır paket çözümler tarafından ya kısmen giderilebiliyor ya da mevcut altyapıya uymadığında entegrasyon problemleri yaşanabiliyor. Bu işletmelerin özel yazılım ile çözüm bulmaya yönelmesine zemin hazırlıyor. Özel yazılımlar bu işi yapan yazılım firmaları tarafından işletmenin kendi bünyesinde yürütülen araştırma ve geliştirme sürecinin ardından şirketin kullanımına sunuluyor. Elbette şirketlerin bu özel yazılım ürünlerini kullanmaya aktif olarak başlayabilmesi için eğitim ve uyarlama sürçlerinden geçmesi gerekiyor. Tüm bu süreçler başarı ile atlatıldıktan sonra, özel yazılım kullanan şirketler hem daha verimli çalışıyor hem de pek çok maliyetten kurtulmuş oluyor. Hemen bir özel yazılım firması ile iletişime geçin ve sizin için en ideal yazılım projesi ile tanışın.

Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.