Yazılım Firmaları ve Merak Edilenler

Merhaba Ben NETUCE

Yazılım firmaları son zamanların yükselen sektörlerinden biri olan bilişimde en önemli role sahip işletmeler olarak karşımıza çıkıyor. Hemen her alanda bir yazılım ürün veya hizmetinin yaratılmasının mümkün olduğu günümüzde, bu faaliyetleri gerçekleştiren firmaların da önemi her geçen gün artıyor.

Yazılım Firmaları Ne İş Yapar?

Yazılım firmalarının ne iş yaptığından bahsedebilmek için öncelikle yazılım ve bilişim sektörü ile ilgili bilgi sahibi olmak, sektörü gerekliliklerinden bahsetmek gerekiyor. Yazılım aslında, bilgisayar ve mobil cihazların belli amaçlara yönelik işlemleri yerine getirebilmesi adına programlar yaratmak üzere kullanılan kodlar ve bu kodların yönetimini kapsayan bir çalışma alanı olarak tanımlanabilir. Yani yazılım aracılığı ile teknolojik cihazlara ne yapmaları gerektiği söyleniyor, komutlar verilebiliyor.

Yazılım oldukça geniş bir sektör olduğu için tek bir tanım yapmak zor. Günümüzün gelişen koşulları doğrultusunda yazılım projeleri de değişiyor ve çeşitleniyor. Bu projelerin hayata geçirilmesinde internet elbette en büyük rolü oynuyor. İnternetin yaygınlaşmasına paralel olarak yazılım ile hayata geçirilebilecek projelerin de sınırları genişliyor. Bu projelerin hayata geçirilmesini ise yazılım firmaları sağlıyor. Bu firmalar, müşterilerinin talep ve ihtiyaçlarına uygun olarak projeler üretiyor, strateji geliştiriyor, ürün tasarlıyor ve gerekli teknolojilerden faydalanarak ürün/hizmetin ortaya çıkarılmasını sağlıyor.

Yazılım Ürün / Hizmetleri Nelerdir?

Yazılım projeleri için belli bir sınır koymak doğru olmaz. Yazılımcının bilgi, yetenek ve hayal gücüne bağlı olarak oldukça farklı ve çok sayıda proje üretmek mümkün oluyor. Ancak bazı ürün ve hizmetler yazılım firmaları denince akla ilk gelenler oluyor. Bunların başında web siteler geliyor. Yazılım firmaları farklı sektörlere ya da kullanım alanlarına uygun olarak web siteleri tasarlıyor ve geliştiriyor. Web sitelerini takip eden bir diğer ürün mobil uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Mobil uygulamalar ve mobil uyumlu web siteler yine yazılım firmaları tarafından üretiliyor. Bu ürünler hem kurumsal hem de bireysel kullanıma uygun olarak farklı tasarımlara uyarlanabiliyor. Yine daha çok kurumlar ve işletmeler tarafından tercih edilen yazılım ürünleri olarak CRM, ERP, iş takip sistemleri gibi projeler yazılabiliyor. Müşteri İlişkileri Yönetimi anlamına gelen CRM, işletmelerin müşterilerini daha iyi anlayarak ve takip ederek iş süreçlerine şekil vermesine yardımcı oluyor. Üst düzey ölçümler yaparak çalışan ekiplerine verimlilik ipuçları veren bu sistemler şirketlerin satış ve pazarlama rakamlarının yükselmesine zemin hazırlıyor.

Kurumsal kaynak planlama olarak bilinen ERP sistemleri de yine yazılım firmaları tarafından en çok üretilen ürünlerden biridir. İşletmelerin mevcut kaynaklarını en yüksek verimlilikte kullanabilmeleri ve potansiyel yeni kaynakları bulabilmeleri için kullanılan bu sistemler, işletme içinde farklı ihtiyaçlara göre geliştirilebiliyor. Yine bu sisteme ek olarak yazılım firmalarının en sık tasarladığı projeler arasında iş takip sistemleri geliyor. İş takip sistemleri hem bireysel hem de kurumsal olabiliyor. Bu ürünleri kullanan işletmeler, işletme içerisinde sağlıklı bir iletişim temeli üzerinde, doğru görev atamaları, doğru zaman yönetimi, doğru görev tanımlamaları ile işlerin sorunsuz bir akışta yürütülmesine izin veriyor. İş takip sistemleri, bireysel çalışmalarda kullanılarak faydalı iş süreçleri yaratmaya yardımcı oluyor.

Farklı Sektörlere Farklı Yazılım Projeleri

Yazılım ürün ve hizmetlerinin çeşitlerini çoğaltmak mümkün olabiliyor. Yukarıda bahsedilenlere eklenebilecek pek çok yazılım ürünü bulunuyor. Bu ürünler sektörlerin ihtiyaç ve gerekliliklerine göre şekillenebiliyor. Sağlıktan güvenliğe, eğitimden pazarlamaya, eğlenceden ticarete kadar pek çok farklı sektörde pek çok ürün ve hizmet projesine ihtiyaç duyulabiliyor. Son zamanlarda yükselen sektörlerden biri de elektronik pazarlama olarak karşımıza çıkıyor. Bu da yazılım firmaları için yeni bir alan olan e-ticaret sistemlerinin gelişmesine zemin hazırlıyor. İnternet üzerinden alışveriş alışkanlığı yaygınlaştıkça farklı ihtiyaçlar da ortaya çıkıyor. Bu da, söz konusu ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen yazılım ürünlerinin yükselişine sebebiyet veriyor. Yazılım firmaları yine web sitelerinde olduğu gibi e-ticaret sistemlerinin mobil cihazlar üzerinde de sorunsuz çalışması için bağlantılı uygulamalar geliştiriyor.

Yazılım firmalarının bazıları müşterilerine göre her sektörde hizmet verirken bazıları ise sadece tek bir sektöre göre uzmanlaşabiliyor. Örneğin bazı yazılım firmaları sadece oyun projeleri yazarken bazıları ise sadece sağlık sektörüne yönelik hizmetler üretiyor. Çünkü her sektörün gereklilikleri, ihtiyaçları farklı olabildiği gibi bu projeleri üretirken uymak gereken yaptırımlar da sektöre göre farklılaşabiliyor. Dolayısıyla bunların tamamına hâkim olmak zor olabiliyor.

Yazılım Firmaları Neye Göre Sektör Belirler?

Farklı büyüklükte pek çok yazılım firması faaliyetlerine devam ediyor. Firmalar genellikle çalışanlarının bilgi düzeyleri ve yeteneklerine paralel olarak müşteri ve sektör belirliyor. Firmada proje üretim ve geliştirme sürecinde aktif olarak rol alan çalışanlar, ne kadar farklı alanlarda bilgi sahibiyse, yazılım projeleri geliştirirken kullanılan teknolojilere ne kadar hâkimse ve bu konularda ne kadar yetenekliyse o kadar çok ve farklı alanlarda iş alabiliyor. Bu da yazılım firmalarının müşteri portföylerinin genişlemesinde etkili oluyor.

Aynı zamanda yazım firmalarının çalışan sayısı da müşteri ve aldıkları işin büyüklüğünde rol oynar. Genellikle ekip işine dayalı olarak yürütülen yazılım projeleri, büyük ekiplerle daha farklı boyutlara ulaşabiliyor. Büyük bir ekibin yapabileceği işi tek bir freelancer yazılımcının hayata geçirmesini beklemek, yapılan en büyük hataların başında geliyor. Bu nedenle firmanın ekiplerine göre müşteri belirlemek, hem firmanın kendisi hem de müşteri açısından en doğru sonuçlara ulaşmayı sağlıyor.

Yazılım firmalarının müşterilerini belirlemekteki en önemli kriter, yukarıda bahsedilenler ile de ilişkili olarak, bütçe oluyor. Firmanın bütçesi arttıkça çalışan sayısı da artıyor, kullanılan teknolojiler de gelişiyor ve farklılaşıyor. Ancak firmanın bütçesinin artması da müşterilere ve işin kalitesine bağlı oluyor. Bu nedenle firmanın başka kendine uygun sektörde hizmetler vermesi ve ona göre müşterilerle çalışması, aldığı işleri başarılı bir şekilde teslim etmesi gerekiyor. Bu sayede daha fazla iş alabilir, bütçesini büyütebilir ve daha büyük işlerin altına girebilecek güce ulaşabilir.

Kimler Yazılım Firmalarında Çalışabilir?

Yazılım firmalarında çalışmak için diplomaya pek fazla önem arz etmiyor. Firmanın kendi disiplinine göre bu durum değişkenlik gösterse de genellikle programlamadan anlayan herkes bu firmalarda çalışabiliyor. Bununla birlikte yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri, yazılım mimarları, web tasarım uzmanları, grafik tasarım uzmanları gibi daha teknik bilgiye sahip kişiler bu firmalarda görev yapabiliyor. Firmaların müşterilerden aldıkları talep ve geri bildirimlere göre, yazılım projeleri genişletilebiliyor. Bu da farlı yeteneklere sahip kişilerin bu firmalarda görev yapmasına ihtiyaç ortaya çıkarabiliyor. Örneğin içerik editörleri, dijital pazarlama yöneticileri, sosyal medya uzmanları, marka direktörleri, metin yazarları, proje yöneticileri, müşteri temsilcileri gibi farklı iş tanımları da ortaya çıkabiliyor. Genel olarak yazılım firmalarında çalışmak için dijital dünya ile olan alaka, deneyim ve yeteneklere bakılıyor.

Yazılım Firmalarının Sağladığı Kolaylıklar

Bir müşteri olarak herhangi bir yazılım projesi yaptırmak isteyen biri, öncelikli olarak yazılım firmalarını tercih ediyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında güven etkisi geliyor. Bir yazılım projesi oldukça ciddi maliyetlere yol açabiliyor. Dolayısıyla böyle bir yatırım yapacak olan kişiler, parasını güvenilir kişilere vermek istiyor. Bunun için bir firma olmak her zaman avantajlı oluyor. Yazılım firmaları ile çalışmak, projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için daha faydalı oluyor. Firmalar, müşterinin ihtiyaçlarını ve taleplerini doğru anlamak ve tespit edebilmek için farklı teknolojileri barındırabiliyor. Bu da projenin daha sağlam temeller üzerinde şekillenmesine yardımcı oluyor. Müşterisini iyi anlayan bir firma, ürettiği ürün ya da hizmetten memnun kalan müşterilere sahip oluyor. Bu da müşterinin bir sonraki ihtiyacında tekrar aynı firma ile çalışmak istemesine yol açıyor. Müşteri sadakati bu şekilde kazanılıyor. Yazılım projeleri genellikle uzun süreli çalışmalar gerektirdiği için, bir firma ile çalışmak bu süreçte sağlıklı bir iletişim kurmak adına da etkili oluyor. Firma ile müşteri arasındaki iletişim ne kadar kaliteli olursa, ortaya çıkan işlerden kazanılan memnuniyet seviyesi de o kadar yükseliyor.

Bir firma olmak demek, ticaretten ve iş yapmaktan da anlamak demektir. Bu da hizmet ya da ürün satın almak isteyen müşterinin profesyonel bir hizmet aldığını hissetmesine zemin hazırlıyor. Müşterinin bilmek zorunda olmadığı, işin faturalandırması, fiyatlandırılması, teslim süreci, onay süreci, görevlendirme ve takip etme süreci, yasal yükümlülükler gibi detaylar firma tarafından üstlenmiş oluyor. Ancak projeyi bir bağımsız çalışana emanet etmek, bu detayların tamamının müşteri tarafından yönetilmesi gibi bir ihtiyaç doğuruyor. Bu nedenle yazılım firmaları hem doğru yatırım yapmaya hem de müşteriye düşen sorumlulukların azalmasına yardımcı oluyor. Yazılım firması ile çalışan müşteri, proje süreci ile ilgili düzenli olarak bilgilendiriliyor. Müşterinin olası problem ve şikâyetleri profesyonel bir şekilde yönetilmiş, giderilmiş ya da daha ortaya çıkmadan önlenmiş oluyor. Firma ile çalışmak sadece müşteriyi değil; çalışanları da koruyor. Bağımsız programcıların sorunlu müşteriler ile çalışmasından farklı olarak yazılım firmaları, çalışanlarının da haklarını gözetiyor.

Danışmanlık Veren Yazılım Firmaları

Yazılım projesi yaratmak oldukça fazla ve farklı süreçlerden geçerek ortaya çıkarılıyor. Tüm bu süreçler hem teknik hem yasal hem de sosyal anlamda ciddi bir yönetim gerektiriyor. Söz konusu projeleri hayata geçiren daha teknik bazlı çalışan yazılım firmaları olabildiği gibi bu süreçlerin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda sadece danışmanlık veren firmalar da bulunuyor. Yazılım danışmanlığı yapan firmalar, yazılım hizmeti ya da ürünü satın almak isteyen müşteri adaylarına, müşterinin ihtiyaç ve bütçesine uygun olarak hangi firmadan hizmet satın alabileceğini, bu firmalarla yapılacak anlaşma maddelerini, bu süreçte müşteri ve yazılım firmaları taraflarına düşen görev ve yükümlülükleri, işin teslimi, onayı gibi detayları yönetir. Bununla ilgili müşterinin mağdur olmaması adına müşteriye gerekli bilgi ve desteği sağlar.

Bir firmanın danışmanlık hizmeti verebilmesi için her şeyden önce sektöre hâkim olması beklenir. Danışmanlık verecek olan yazılım firmaları da elbette yazılım alanında deneyimli ve sektör hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yazılım firmalarının danışmanlık vereceği müşterinin de sektörünü ve yaptığı işi oldukça iyi tanıması, anlaması ve hâkim olması beklenir. Aksi takdirde müşteriye yanlış yönlendirme yapabilir ve bu da yazılım firmasının da yanlış bir proje üzerinde çalışıyor olmasına yol açabilir. Birbiri ile bağlantılı olarak gelişen bu süreçlerin önüne geçebilmek adına öncelikle danışmanlık alınacak olan firmanın yazılım sektörü ile ilgili olarak ne kadar bilgi sahibi ve deneyimli olduğuna dikkat etmek gerekir.

Danışmanlık verecek olan yazılım firmaları sektörde ne kadar köklü bir geçmişe sahipse vereceği hizmet de o kadar kaliteli oluyor. Bir firmanın başarılı bir danışmanlık vermesini sağlayacak etken sektördeki çevresi olacağından, köklü geçmiş müşteri açısından önem arz ediyor. Müşterinin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit eden danışman firmanın, müşteriye en doğru temasları sağlayabilmesi için sektörde geniş bir çevreye sahip olması gerekiyor. Bu sayede en hızlı ve en doğru çözümleri üretmek mümkün oluyor. Müşteri yazılım hizmeti satın alacağı zaman, araya danışmanlık firmasını sokma istiyorsa danışman firmanın alanında uzman ekiplerden oluşan, geçmişte başarılı deneyimleri olan, portföyü geniş ve en önemlisi güvenilir olduğuna dikkat etmesi gerekiyor.

Kimler Yazılım Firmalarının Müşterisi Olabilir?

Yazılım firmaları ile çalışmak isteyenler genellikle orta ya da büyük ölçekli projeler yürütmek isteyen müşteriler oluyor. Daha basit işler genellikle freelance çalışanlarla hayata geçiriliyor. Bu nedenle de genellikle işletmeler, yazılım firmaları müşteri portföyünün büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Onlara elbette bireysel müşteriler de eşlik ediyor. Bir yazılım firmasına ihtiyaç duyan bireysel müşteriler genellikle ya tanınmış kişiler ya da kendi işini kurmak isteyenle olarak karşımıza çıkıyor. Alanında ünlü, dijital platformlarda yüksek kullanıcı sayısına ulaşması muhtemel kişiler daha profesyonel bir dijital kimlik sahibi olmak adına yazılım firmaları ile çalışarak profesyonel web sitesi, mobil site, mobil uygulama, kanal ya da portal gibi hizmetler satın almayı tercih edebiliyor. Kendi işini kurmak isteyen, bireysel çalışacağı halde profesyonel bir firma gibi gözükmek isteyen kişiler de yine iş fikirleri doğrultusunda ihtiyaçları olabilecek yazılım hizmetleri için bu firmalara başvurmayı tercih ediyor.

Söz konusu müşteriler işletme ise, durum çok farklı olabiliyor. Hangi sektörden olursa olsun, çalışan sayısı, bütçesi, yaptığı iş vs. fark etmeksizin her işletmeye dijital dönüşüm uygulanabilir. Bir kırtasiyeden bir hastaneye, bir restorandan bir eğitim kurumuna kadar aka gelebilecek her işletme için müşteri ilişkileri yönetimi, kaynak yönetimi sistemi, iş takip – görev takip sistemleri, dijital pazarlama vb. uygulamalar sağlanabiliyor. Dolayısı ile müşteri işletme ise, bir yazılım firması olmadığı takdirde, yazılım firmalarından destek alması kaçınılmaz oluyor.

Bir yazılım firmasının başka bir yazılım firmasından hizmet satın alması mümkün değil mi? Sektörde çok fazla rastlanmamakla birlikte bazen bu durum gerçekleşebiliyor. Firmalar bazen birbirlerini eksiklerini tamamlayarak tek başına alabileceklerinden daha büyük işlerin altına girebilmek adına iş ortaklıkları sağlayabiliyor. Bununla birlikte portföyüne farklı sektörlerden müşteriler eklemek, iş çevresini genişletmek, ekibini büyütmek ya da bütçe desteği sağlamak adına yazılım firmaları da kendi aralarında alışveriş sağlayabiliyor. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi, bu durum sektörde çok yüksek bir rekabet olması sebebiyle sık rastlanan bir durum olarak karşılaşılmıyor.

Yazılım Firması ile Çalışmanın Avantajları

Ürün / hizmet satın alırken hem satıcının hem de alıcının sahip olduğu ve her iki tarafı da birbirine karşı gözetmesi gereken bazı haklar bulunuyor. Bunların arasında ürünün / hizmetin zamanında teslim edilmesi, talep edilen ile paralel sonuçların ortaya çıkarılması, ödemelerin zamanında ve tam yapılması, müşteri ile firma arasında saygı çerçevesinde bir iletişimin sürdürülmesi, ürün / hizmetin satışı ile alakalı tüm yasal sorumlulukların yerine getirilmesi gibi oldukça önemli maddeler göze çarpıyor. Sayılan tüm bu kalemler ve çalışma sürecinde doğabilecek diğer tüm durumların profesyonel bir şekilde yönetilmesi için bir firma ile çalışmak gerekiyor. Firma olmayı başarabilmiş bir ekip, yaptığı işi ciddiye alıyor demektir. Bir firma ile çalışırken sonuç ne olursa olsun, müşteri ürün veya hizmetten memnun kalsın veya kalmasın, hakkını arayabileceği bir muhatap bulacağından emin oluyor. Bu da müşteriye ihtiyacı olan güveni sağlıyor.

Yazılım firmaları ile iş yapmanın avantajları arasında, firma ile uzun süreli iletişimin farklı bağlantılara yol açabilecek olması da bulunuyor. Yapılan bir projenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan bir yazılım firması, müşterinin yeni bir ihtiyacı doğduğunda başvuracağı ilk yerlerden biri olmasını sağlıyor. Bu hem müşterinin güvenilir bir kaynak sahibi olmasına ve işlerinin hızlıca çözüme kavuşmasına hem de yazılım firmasının sadık müşteriler elde etmesin yardımcı oluyor. Yazılım firması ile doğru ilişkiler zemininde çalışan bir müşteri, firmanın sektördeki diğer bağlantılarından da yararlanabilme avantajına sahip oluyor. Bu durum ileride karşılıklı yeni iş ilişkilerini doğmasına ve yeni alanlarda çalışma fırsatlarına sahip olunmasına yol açıyor. Aynı şekilde firma açısından da, olumlu sonuçlanan projelerin farklı müşterilere ulaşmak açısından faydası oluyor. Sektörde edinilmiş bir memnuniyet hızlıca yayılarak, farklı ihtiyaçların adresi olabiliyor.

Yazılım Firması ile Çalışmanın Dezavantajları

Yazılım firmaları ile çalışırken bazen zorluklar da yaşanabiliyor. Özellikle bu sorunlar iletişim problemlerinden meydana geliyor. Yazılım firmaları yetenekli ve işini iyi yapan müşteri temsilcileri, proje yöneticileri ya da koordinatörlerle çalışmıyorsa, müşterinin talep ve ihtiyaçlarını doğru anlayamayabiliyor ve dolayısı ile firmaya da yanlış iletebiliyor. Bu da yapılan işin yanlış, müşterinin istediğinden tamamen farklı bir sonuca ulaşmasına sebep olabiliyor. Bu durum hem müşterinin hem de yazılım firması çalışanlarının zaman ve emeklerinin boşa gitmesine sebep olabiliyor.

Yazılım firmaları elbette genellikle birden fazla müşteri ile çalışıyor. Ancak pek çok müşteri bu durumu unutarak firmanın sadece kendi işiyle ilgilenmesini talep edebiliyor. Anca yazılım firmaları ekibin iş yükü ve yeteneklerine uygun olarak bir görev dağılımı yapıyor ve işler bu dağılıma uygun bir son tarih belirlenerek yetiştirilmeye çalışılıyor. Bu tarihi erkene çekmek ise hemen hemen mümkün olmuyor. Çünkü firmanın diğer firmalara karşı da yükümlü olduğu deadlinelar olabiliyor. Dolayısı ile acil durum yönetimi, bağımsız çalışan bir yazılım firması ile çalışırken oldukça kısıtlı olabiliyor. İyi bir yazılım firması değilse, acil müdahale etmek gereken durumlarda anlık iletişimler sağlanamayabiliyor. İşin doğrusu, acil müdahaleyi çok sık gerektiren bir iş/ sektörde faaliyet gösteren firmaların kendi bünyeleri içerisinde yazılım ekibi kurarak sadece kendi işine odaklı çalışmalar yürütmeleri daha faydalı olacaktır.

Bunlara ek olarak, bazı yazılım firmaları yaptıkları işlerde teknik anlamda ne kadar başarılı olursa olsun, müşteri ilişkileri ve ticaret yapma anlamında çok da başarılı olamayabiliyor. Bu nedenle ilerleyen süreçlerde birlikte iş yapmaya odaklı farklı sorunlar da oluşabiliyor. Ödeme sistemler, yasal süreçler, iletişim bozuklukları vs… Yazılım projeleri uzun sürdüğünden ve çok sık iletişim halinde olmak gerektiğinden uzun vadede bu tarz sorunlar yaşamamak adına, müşterinin anlaştığı yazılım firması ile bir deneme çalışması yapması, her iki taraf için de faydalı olabiliyor.

Yazılım Firmalarının Hukuki Yükümlülükleri Nelerdir?

Yazılım firmalarının bir ticari işletme olması gereği kuruluş aşamasından itibaren sahip olduğu yükümlülükler ve bunlara ek olarak kendi çalışanlarına karşı yasal sorumlulukları bulunuyor. Ancak burada ası bahsedilmek istenen müşteri ile firma arasında, iş beraberliği boyunca dikkate alınması gereken bazı yasal noktalardır. Her şeyden önce müşteri ile firma arasında, yapılacak olan işin tüm detaylarını maddeler halinde içeren bir iş sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Bu sözleşme hem firmanın hem de müşterinin yasal olarak haklarını gözetmesi için hukuki bir dayanak oluşturuyor. Firmanın, sözleşmede yer alan son tarihte, müşterinin istediği şekilde hizmeti / ürünü teslim etmesi gerekiyor. Firma, çalışa boyunca belli aralıklarla müşterinden onay alması gerekiyor. Müşterinin her türlü istek ve şikâyetlerini dikkate alması ve sözleşme kapsamında mümkün olanları yerine getirmesi gerekiyor.

Başarılı bir firma olabilmenin basit ama en önemli kriterlerinden biri, her daim müşteri tarafından ulaşılabilir olmaktır. Müşterinin anlaşmada yer alan tarihler arasında ve çalışma saatleri kapsamında yazılım firmasında sözlü ya da yazılı yollarla ulaşabiliyor olması gerekiyor. Dolayısıyla birlikte çalıştığı firma ile iletişime geçmek müşterinin yasal hakları arasında karşımıza çıkıyor. Yazılım firmaları müşterileri ile çalışırken müşterinin sektörü ve yaptığı iş gereği yürürlükte olan yasal uygulamalara hâkim olması gerekiyor. Bu uygulamalar çok sık ve hızlı değişebildiğinden bu uygulamaları düzenli takip etmesi ve olası değişikliklere anında uyum sağlayabilmesi önem arz ediyor. Müşteri adına yürütülen dijital çalışmalarda, müşteri de sorumluluk sahibi olduğundan, herhangi bir yasal aksaklık, müşterinin de cezai uygulamalara çarptırılmasında sebep olabiliyor. Bu nedenle müşteriler ile ilgili düzenlemeler konusunda doğru iletişim kurularak titiz bir çalışma yürütmekte fayda var.

Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Müşteri olarak hangi yazılım firması ile çalışacağınıza karar vermek, başlı başına bir araştırma süreci gerektiriyor. Firma seçerken öncelikle referans araştırması yapmak faydalı olabiliyor. Çevrenizden güvendiğiniz kişilerin daha önce benzer hizmet aldığı ve sonuçtan memnun kaldığı bir firma ile iletişime geçmek faydalı oluyor. Böyle bir bağlantı olmaması durumunda, referanslarına büyük ve tanınmış müşterileri gösterebilen yazılım firmaları tercih fazla tercih ediliyor. Referanslardan yola çıkarak elde ettiğiniz birkaç yazılım firması arasından eleme yapmak için ise, daha önce tamamlanmış projelere göz atmak gerekiyor. Firmanın çalışma prensibi, iş kalitesi hakkında örnek projelerden fikir edinmek kolay oluyor.

Firmalarla iletişime geçmeden yapılabilen araştırmalardan sonra, hangi firma ile çalışılacağına karar vermenin en iyi yolu firma ile yüz yüze iletişime geçmek oluyor. Bu anlamda özellikle firmanın kendi çalışma alanında gerçekleşecek bir toplantı talep etmek, hem birlikte çalışılacak kişileri tanımak hem de firmanın ekibini görmek açısından önem arz ediyor. Müşterinin bu talebini geri çeviren yazılım firmaları güven sorunu yarattığından genellikle pek tercih edilmiyor. Firma ile anlaşma imzalamadan önce teklif edilmesi gerekenlerden biri de demo çalışma yapmak olabilir. Aynı şekilde bir deneme çalışması yapmaktan kaçınan firmalarla çalışmamayı tercih etmek doğru olabilir.

Yazılım firmaları ile çalışırken müşteriler genelde firma sahibi ya da teknik ekiple değil; müşteri temsilcisi ile iletişimde oluyor. Dolayısıyla dikkat edilmesi gerekenlerden biri de size yönlendirilecek müşteri temsilcisi ile doğru ve sağlıklı bir iletişim kurulabileceğinden emin olmak gerekiyor. Müşteri temsilcisi ile ayrı bir toplantı yapmak, deneyim ve yeteneklerini keşfetmek, çalışma tarzını öğrenmek faydalı olabilir. Nitekim elde edilen sonuçlar müşteri ve firma arasında iletişimi sağlayan müşteri temsilcisine göre şekilleniyor.

Sonuç olarak, yazılım firmaları müşterilerinin taleplerini doğru algılamak ve talepleri anlaşılan koşullarda yerine getirmekle yükümlüdür. Bu çerçevede, müşterinin yaptığı işi anlamak yazılım firmaları üzerine düşen görevlerden biri oluyor. Bu sayede firma, hem müşterinin ihtiyaçlarını daha doğru algılıyor hem de işi kaliteli bir sonuca ulaştırabiliyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan yazılım firmaları sektörde daha çok tanınıyor ve geniş bir iş ağına sahip olabiliyor. Bu da firmanın gelecekte daha büyük işler elde edebilmesine zemin hazırlayan bütçe ve yeni teknolojilere erişimini kolaylaştırıyor. Bir müşteri olarak yatırımlarınızı doğru yere yaptığınızdan, satın alacağınız yazılım ürün ve hizmetlerini emin ellere teslim ettiğinizden olun. 

 


Yazılım Projeniz için Teklif Alın

     

    Gelişmelerden Haberdar OlunBültenimize kayıt olun

    Netuce olarak dijital dönüşüm, yazılım dünyası, dijital pazarlama, yerel iç görüler ve parlak fikirler üzerinde bültenler paylaşıyoruz. En yeni gelişmeleri güncel içerikleriyle takip etmek için bültenimize kayıt olun.